V Avstriji peticijo proti kajenju v lokalih v manj kot treh dneh podpisalo več kot 100.000 ljudi

Pod peticijo, ki zahteva razpis referenduma za prepoved kajenja v lokalih, se je v Avstriji v manj kot treh dneh podpisalo več kot 100.000 ljudi. Pobuda je tako zelo hitro presegla prag, potreben za to, da o njeni vsebini razpravlja parlament, so danes sporočili njeni organizatorji in se pohvalili s "senzacionalnim začetkom".
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Medtem ko je v večini evropskih držav kajenje v gostinskih lokalih že dolgo časa prepovedano, so se Avstrijci temu dolgo upirali, maja letos pa naj bi splošna prepoved kajenja tako v barih kot restavracijah vendarle začela veljati tudi v Avstriji.

A decembra je Avstrija dobila novo vlado, ki jo poleg ljudske stranke (ÖVP) sestavljajo tudi svobodnjaki (FPÖ) in slednji so že v koalicijskih pogajanjih jasno zahtevali, da do uveljavitve te prepovedi ne pride. Po njihovem mora v Avstriji ostati sedanji sistem, po katerih se lahko lastniki manjših lokalov odločijo, ali bodo ti kadilski ali ne, večji lokali pa morajo imeti ločene prostore za kadilce. Kot je v pogajanjih poudarjal vodja FPÖ Heinz-Christian Strache, sicer sam kadilec, bi napovedana prepoved ljudem vzela njihovo svobodo izbire.

Zdravniška zbornica, sindikati in mnogi drugi, med drugim socialdemokrati (SPÖ) in stranka NEOS, so se tem načrtom nove vlade odločno uprli. Kot opozarjajo, je delež kadilcev v Avstriji nadpovprečno visok, še posebej med ženskami in mladimi. Začeli so peticijo "Don't Smoke", v kateri se zavzemajo za razpis referenduma na to temo in pod katero so že na predstavitveni novinarski konferenci minuli teden zbrali več kot 8000 podpisov podpore.

Po treh dneh so zdaj še bolj navdušeni nad odzivom in odločeni nadaljevati, k podpisu peticije v podporo referendumu pa pozivajo vse Avstrijce. Kot so poudarili danes, gre za eno najuspešnejših tovrstnih pobud v zgodovini Avstrije, ki je vlada ne bo mogla ignorirati - še posebej ne vlada, ki toliko govori o neposredni demokraciji kot vlada ÖVP in FPÖ, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: