V Avstraliji uvajajo kamere za zaznavo uporabe telefona za volanom

V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so v nedeljo začeli uvajati kamere, ki zaznajo uporabo telefona za volanom. Z najsodobnejšo tehnologijo nameravajo ujeti prekrškarje, ki jih bo lahko doletela globa v višini od 344 avstralskih dolarjev.
Fotografija: Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Foto Blaž Samec

V najbolj poseljeni avstralski zvezni državi so v uporabo dali sisteme kamer, ki precizno zajamejo fotografijo sprednje kabine vozil in zaznajo morebitno uporabo mobilnih telefonov. "Te kamere bodo zaznavale nezakonito uporabo telefona kjerkoli, kadarkoli," je sporočili vlada Novega Južnega Walesa. Vlada je sistem testirala od januarja do junija in ugotovila, da so prenosne kamere zanesljive v vseh vremenskih pogojih. V tem času so zaznale več kot 100.000 prekrškarjev, ki so za volanom uporabljali telefon. Prve tri mesece bo sistem voznike s svetlobnim napisom le opozoril na prekršek, po tem obdobju pa bodo na dom dobili globo, ki se začne pri 344 avstralskih dolarjih (211 evrov).

Po zvezni državi, tudi v Sydneyju, bodo namestili 45 prenosljivih kamer. Od leta 2012 so v Novem Južnem Walesu zabeležili 182 prometnih nesreč z žrtvami, v katere je bil vpleten voznik, ki je uporabljal telefon. V teh nesrečah je po podatkih lokalnih oblasti 13 oseb izgubilo življenje, 243 pa jih je bilo poškodovanih

Več iz rubrike

aktualno

Moravske Toplice se utapljajo v turističnih bonih

V Pomurju je ta hip zasedenost turističnih zmogljivosti skoraj stoodstotna, daleč največ turističnih bonov pa so unovčili v občini Moravske Toplice, ki v državnem merilu zaostaja le za Portorožem in …

aktualno

Najbolj skriti in podcenjeni otoki nedaleč od Slovenije

Odsev kristalno čiste turkizne vode, prelepe neokrnjene plaže, brez gneče turistov, prečudoviti sončni zahodi in še več, lahko doživite otokih ne prav daleč stran od Slovenije.

aktualno

Zdrs v recesijo: V Španiji skoraj 5 milijonov brezposelnih oseb

Koronavirusna kriza je v Španiji samo v drugem četrtletju terjala več kot milijon delovnih mest, večinoma v storitvenem in turističnem sektorju.

aktualno

Veliki Britaniji po izstopu iz EU grozi agrokemična apokalipsa

Zaradi brexita je nastal vrtinec sporov med okoljevarstveniki, državnimi regulatorji in agrokemičnimi korporacijami; več je tudi kriminalnih aktivnosti.

Komentarji: