V Avstraliji uvajajo kamere za zaznavo uporabe telefona za volanom

V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so v nedeljo začeli uvajati kamere, ki zaznajo uporabo telefona za volanom. Z najsodobnejšo tehnologijo nameravajo ujeti prekrškarje, ki jih bo lahko doletela globa v višini od 344 avstralskih dolarjev.
Fotografija: Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Foto Blaž Samec

V najbolj poseljeni avstralski zvezni državi so v uporabo dali sisteme kamer, ki precizno zajamejo fotografijo sprednje kabine vozil in zaznajo morebitno uporabo mobilnih telefonov. "Te kamere bodo zaznavale nezakonito uporabo telefona kjerkoli, kadarkoli," je sporočili vlada Novega Južnega Walesa. Vlada je sistem testirala od januarja do junija in ugotovila, da so prenosne kamere zanesljive v vseh vremenskih pogojih. V tem času so zaznale več kot 100.000 prekrškarjev, ki so za volanom uporabljali telefon. Prve tri mesece bo sistem voznike s svetlobnim napisom le opozoril na prekršek, po tem obdobju pa bodo na dom dobili globo, ki se začne pri 344 avstralskih dolarjih (211 evrov).

Po zvezni državi, tudi v Sydneyju, bodo namestili 45 prenosljivih kamer. Od leta 2012 so v Novem Južnem Walesu zabeležili 182 prometnih nesreč z žrtvami, v katere je bil vpleten voznik, ki je uporabljal telefon. V teh nesrečah je po podatkih lokalnih oblasti 13 oseb izgubilo življenje, 243 pa jih je bilo poškodovanih

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: