Predstavitvena informacija

Ustanovitelji morajo stati v poslu z obema nogama

Intervju z Juretom Mikužem: Ustanovitelji morajo stati v poslu z obema nogama
Fotografija: Kako pomembna je zagonska ekipa za potencialno investicijo? FOTO: Saša inkubator
Odpri galerijo
Kako pomembna je zagonska ekipa za potencialno investicijo? FOTO: Saša inkubator

Jure Mikuž je ustanovil prvi slovenski sklad tveganega kapitala, v katerega so vložila uveljavljena slovenska podjetja, kot so Gorenje, Kolektor, FMR, Instrumentation Technologies ipd. Jure je bil v zadnjih desetih letih član nadzornih svetov in upravnih odborov v portfeljskih družbah Celtra, Marg, Degordian in še v nekaterih drugih. Aktivno spodbuja podjetniško kulturo ter redno nastopa kot predavatelj na temo financiranja podjetij in procesa pridobivanja kapitala na različnih podjetniških dogodkih v Sloveniji in tujini. Preden je prevzel vodstvo družbe RSG Kapital, je bil pomočnik vodje upravljanja sredstev pri KD Group in vodja borznega posredovanja pri borznoposredniških družbah eBrokers in Poteza BPH. Z njim smo se pogovarjali o pomenu zagonske ekipe za potencialno investicijo.
 
Kakšno ekipo na poti do uspeha potrebuje startup?
Pri investiranju v startupe je pomembno, da vidimo širšo sliko in predvidimo naslednje korake. Skladi tveganega kapitala zato v podjetjih iščejo manjšinske deleže, saj z nad 50 % vložka ustvarimo situacijo, ki je neugodna za nadaljnje investiranje. Glede na moje izkušnje morajo imeti ustanovitelji dovolj velike deleže, da bodo ostali motivirani, in zato vsem poslovnim angelom svetujem, naj ne zahtevajo deleža, višjega od 15 %.
 
Katere so ključne stvari, na katere je dobro biti pozoren, ko se odločamo o investiciji v ekipo?
Pomembno je, da ima podjetje urejeno lastniško strukturo in bilance. Velik problem je lahko zaščita intelektualne lastnine, saj je velik strošek, ki bremeni tudi vlagatelja, po drugi strani pa redko prinaša zelo veliko dodano vrednost. Zelo veliko vlogo pri odločitvi igra dinamika ekipe in zato se zelo redko odločamo za investicije v podjetja z enim ustanoviteljem, ker je riziko enostavno prevelik. Na drugi strani pa ni dobro, če je ustanoviteljev preveč, saj hitro naletimo na težave pri sprejemanju odločitev. Ključno je, da ustanovitelji stojijo v poslu z obema nogama in da ni to le ena izmed opcij, saj so člani ekipe bolj motivirani in angažirani.
 
Kakšna je po vašem mnenju idealna ekipa?
Idealna ekipa je sestavljena iz članov, ki imajo izkušnje, in tistih, ki imajo energijo. Najboljše ekipe pa so sestavljene interdisciplinarno in posamezni člani pokrivajo tri ključna področja: področje produkta, prodaje in menedžmenta. Pomembno je, da ekipo dobro spoznamo in ugotovimo, ali so konsistentni.
 
Kako so slovenska zagonska podjetja pripravljena na vstop investitorja?
Problem, ki ga zaznavam pri svojem delu s startupi v Sloveniji in na Balkanu, je, da pogorijo pri prodaji, da nimajo »produkta«. Napačna predstava je, da je produkt tehnologija. Tehnologijo moramo uspešno zapakirati v produkt, ki ga bodo ljudje kupili. Na tem mestu je dobro imeti investitorja, ki bo v podjetje poleg denarja prinesel svoje znanje in karakter ter bo najboljši promotor svojih naložb.
 
Na kaj morajo biti pozorni investitorji?

Idej je milijon. Paziti morate, da so strukturirane in da ekipa dela kratkoročne korake k dolgoročnim ciljem. Kot potencialni investitor si morate vzeti čas, da dobro spoznate ekipo in osebne cilje ustanoviteljev. Dobre ekipe so namreč sestavljene iz borcev. Tisti, ki se upirajo na civiliziran način, so najboljši.
 
Kakšen je vaš nasvet vsem potencialnim investitorjem?
V vsakem zagonskem podjetju se prej ali slej kaj zalomi, zato imejte pripravljene scenarije. Sam ne toleriram izsiljevanja, ker če vas kdo izsili enkrat, vas bo vedno. Če se zgodi, da vložite denar v podjetje in zadeva ne gre, ne rešujte kriznih situacij z denarjem, ker je to jama brez dna. Že v začetku si postavite jasno mejo, čez katero ne greste. Eden izmed ključnih dejavnikov za uspešno sodelovanje ekipe in investitorja je, da so v nenehnem stiku, da imajo dolgoročne cilje in strategijo ter definirane kratkoročne korake, kako bodo prišli na cilj.
 
Šolo za vlagatelje financira Slovenski podjetniški sklad, organizirajo pa jo izkušeni vlagatelji tveganega kapitala iz Kluba Poslovni angeli Slovenije in Kikštarterja v sodelovanju s SAŠA inkubatorjem in Katapultom. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.solazavlagatelje.si ali linkedin strani: https://www.linkedin.com/company/šola-za-vlagatelje

Več iz rubrike