Upravljanje dronov pod vplivom alkohola in drog

Medtem, ko so ponekod droni prepovedani, so na Japonskem korak naprej. Izdali so prepoved upravljanja dronov ljudem, ki so pod vplivom alkohola ali drog.
Fotografija: Za zakonsko ureditev so se odločili, ker se uporaba dronov povečuje, vse več pa je tudi z njimi povezanih incidentov. Reuters
Odpri galerijo
Za zakonsko ureditev so se odločili, ker se uporaba dronov povečuje, vse več pa je tudi z njimi povezanih incidentov. Reuters

Spodnji dom japonskega parlamenta je sprejel zakon, ki predvideva kazni za upravljanje dronov pod vplivom alkohola ali drog. Zakon, ki bo veljal za upravljanje dronov, težjih od 200 gramov, mora sicer potrditi še senat.

Zakon za pilotiranje drona pod vplivom alkohola predvideva denarno kazen do 300.000 jenov (okoli 2400 evrov), lahko pa kršitelji prejmejo tudi zaporno kazen do enega leta.

"Menimo, da je upravljanje drona pod vplivom alkohola tako resno kot vožnja pod vplivom alkohola," so povedali na ministrstvu za promet.

Kaznovani bodo tudi tisti, ki bodo z brezpilotnimi letalniki izvajali nevarne manevre. V predlogu zakona je predvidena globa v višini 500.000 jenov (okoli 4100 evrov).

Za zakonsko ureditev so se odločili, ker se uporaba dronov povečuje, vse več pa je tudi z njimi povezanih incidentov. Leta 2017 je denimo dron, ki bi moral na otroke spustiti bonbone, padel z višine desetih metrov in poškodoval šest ljudi.

Že pred tem so sprejeli zakon, ki prepoveduje letenje z droni nad državnimi poslopji, kot sta premierjev urad in cesarska palača. Pretekli mesec pa je bil sprejet zakon, ki prepoveduje letenje tovrstnih naprav nad prizorišči poletnih olimpijskih iger 2020 in poslopji ameriške vojske.

Več iz rubrike

aktualno

Akcijski načrt za povečanje produktivnosti je tudi pokojninska reforma

Združenje Manager je na včerajšnjem e-dogodku Observatorij 2021 nadaljevalo javno razpravo o akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki je bil predstavljen na septembrskem Managerskem kongresu.

aktualno

(VIDEO) Prva hrvaška električna jahta požela velik aplavz

Hrvaško podjetje Salona Yachts je v Splitu predstavilo svojo novo in edinstveno luksuzno jahto, Salona 46.

aktualno

(VIDEO) Elon Musk: Rojen na Zemlji, pokopan na Marsu

Elon Musk: Vsi bomo enkrat umrli in če imam možnost izbirati, kje bom pokopan, se mi zdi Mars dobra ideja. Rojen na Zemlji, pokopan na Marsu, se sliši fantastično.

aktualno

Zaprtje države povečalo grožnjo dela na črno

Obrtniki in trgovci še enkrat več pozivajo po ponovnem odprtju gospodarskih dejavnosti, saj ukrepi niso učinkoviti, hkrati se veča tudi grožnja dela na črno.

Komentarji: