O obveznem upokojevanju bo odločalo ustavno sodišče

Sindikati bodo določbe o upokojevanju iz sedmega protikoronskega zakona, ki ga je DZ sprejel konec lanskega leta, danes vložili v ustavno presojo.
Fotografija: Ustavno sodišče. FOTO: Samec Blaž / Delo
Odpri galerijo
Ustavno sodišče. FOTO: Samec Blaž / Delo

Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 določa, da lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, odpove delovno razmerje brez navedbe utemeljenega razloga.

Te določbe so bile deležne kritike, še predem je predlog sedmega protikoronskega zakona prišel v parlamentarni postopek, in opoziciji jih je uspelo na seji matičnega odbora DZ za finance iz zakonskega besedila črtati. Vendar so jih poslanci na plenarni seji DZ na predlog SDS in NSi vanj vrnili. Dodali so le člen, da ima delavec v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi pravico do odpravnine.

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. FOTO: Samec Blaž / Delo
Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. FOTO: Samec Blaž / Delo
Sindikati vztrajajo, da je sedmi protikoronski zakon v tem delu diskriminatoren in ustavno sporen. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je tako kmalu po njegovi uveljavitvi napovedala, da bodo predlagali ustavno presojo in začasno zadržanje izvajanja spornih določb.

O posegih v delovno zakonodajo brez sodelovanja socialnih partnerjev so sindikati obvestili tudi Evropsko komisijo. Sprejeta rešitev namreč pomeni sistemsko sprememb zakona o delovnih razmerjih in ne ukrepa za reševanje posledic epidemije, opozarjajo.


Na ministrstvu za delo kritike zavračajo in poudarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje. Kot je v začetku meseca dejal minister za delo Janez Cigler Kralj, gre za nujen in učinkovit ukrep, ki bo koristil tako mladim iskalcem zaposlitve kot starejšim delavcem. »Vem, da je tudi nekaj nasprotovanja temu ukrepu, a gre večinoma tudi za napačno interpretacijo,« je dodal.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, se prav tako zdi sprejemljiva gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. »Ne gre za prisilno upokojevanje,« je dejal na včerajšnjem poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (Amcham Slovenija). Gre le za to, da se bo delodajalec z delavcem, ki bi se lahko upokojil, o nadaljevanju njegovega dela dogovoril, je pojasnil.
 

Več iz rubrike

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

aktualno

G7: Širjenje mednarodnega vpliva in zoperstavljanje Kitajski

Voditelji skupine G7 so v nedeljo, 26. junija, ponovno vzpostavili partnerstvo z novim imenom: 'Partnerstvo za globalno infrastrukturo in naložbe'.

Komentarji: