Upočasnitev proizvodnje ohlaja cene energije

Proizvajalci v ZDA so junija zaznali nov velik upad aktivnosti, kar še naprej zmanjšuje porabo energije.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

Proizvodni indeks ISM (Institute for Supply Management), ki velja za vodilnega pri napovedovanju gospodarske aktivnosti in pričakovanj, je junija zdrsnil za 6,9 točke na 46 točk, medtem ko je leto pred tem znašal 53 točk. Indeks je padel na najnižjo raven od časa recesije, povezane s prvim valom pandemije covida-19 leta 2020, in pred tem recesije zaradi finančne krize leta 2008, kar priča o tem, da gre za velik upad v industrijskem sektorju gospodarstva. Indeks je bil od novembra leta 2022, to je osem mesecev, neprekinjeno pod pragom 50 točk, ki nekako ločuje vse večjo dejavnost od krčenja – recesije. Dolžina recesije se meri v polnem ciklu, ki ponavadi traja 11 mesecev ali več, ter srednjem ciklu, ki traja osem mesecev ali manj. Na kontrakcijo gospodarstva opozarja tudi indeks novih naročil, ki se je sicer v juniju okrepil za tri točke, na 45,6, vendar je še vedno v negativnem območju. Indeks novih naročil je pod pragom 50 točk v 12 od zadnjih 13 mesecev in sedanja stopnja nakazuje, da bo upad verjetno trajal še najmanj nekaj mesecev.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.