Umrl britanski fizik Stephen Hawking

Stephen Hawking je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije o vesolju. Njegovo najbolj priljubljeno in prodajano delo je Kratka zgodovina časa iz leta 1988, svetovna uspešnica, s katero je dosegel svetovno slavo. Življenje je posvetil odkrivanju skrivnosti vesolja.
Fotografija: AP
Odpri galerijo
AP

S svojim genijem in pametjo si je pridobil privržence daleč onkraj sveta astrofizike in primerjave z Albertom Einsteinom in Isaacom Newtonom.

Pri delu se je osredotočal na združitev relativnosti - narave prostora in časa - in kvantne teorije - kako se obnašajo najmanjši delci - da bi pojasnil nastanek vesolja in njegovo delovanje.

"Moj cilj je enostaven. Popolno razumevanje vesolja, zakaj je takšno kot je in zakaj sploh obstaja," je dejal.

Bil je tudi priljubljena osebnost popularne kulture, saj se je med drugim pojavil v filmu Zvezdne steze: Prihodnja generacija in animirani seriji Simpsonsonovi, njegov glas pa je bilo mogoče slišati tudi v pesmih Pink Floyda.

Odzival se je tudi na politično dogajanje. Tako je v zadnjih letih izražal nezadovoljstvo z izvolitvijo predsednika ZDA Donalda Trumpa in odločitvijo Velike Britanije za izstop iz EU. Zavrnil je tudi možnost življenja po smrti.

"Na možgane gledam kot na računalnik, ki bodo prenehali delovati, ko bodo njegovi deli izgubil moč. Ni ne nebes ne življenja po smrti za pokvarjene računalnike; to je pravljica za ljudi, ki se bojijo teme," je dejal leta 2011 v pogovoru za časnik Guardian, navaja AFP.

Več iz rubrike