Ukinitev stroškov gostovanj povečala promet tudi konec leta

S 15. junijem 2017 so bili ukinjeni stroški mobilnega gostovanja, kar se je v zadnjem lanskem četrtletju še naprej odražalo v povečanem odhodnem mednarodnem mobilnem prometu in prometu iz mednarodnega gostovanja. Odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja je bil kar za dve petini večji kot leto prej.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

V zadnjem lanskem četrtletju je bilo po podatkih državnega statističnega urada zabeleženih več kot 19 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij. V celoti je to štiri odstotke več kot v zadnjem četrtletju kot leto prej, pri čemer se je domači odhodni promet povečal za tri odstotke, v mednarodna omrežja pa za 41 odstotkov.

V zadnjem lanskem četrtletju je bilo poslanih več kot 711 milijonov kratkih sporočil sms, kar je odstotek več kot v zadnjem četrtletju 2016. Za 21 odstotkov na 21 milijonov pa se je povečalo število sporočil mms. Pri obeh vrstah sporočil je bilo največjo rast opaziti pri poslovnih uporabnikih.

Konec lanskega leta je bilo v Sloveniji več kot 2,4 milijona uporabnikov mobilnega omrežja, kar je dva odstotka več kot leto prej. Od tega je bila nekaj več kot ena petina poslovnih uporabnikov.

Medtem je število klasičnih telefonskih priključkov na letni ravni upadlo za 19 odstotkov, število priključkov IP-telefonije pa poraslo za pet odstotkov. Fiksni telefonski govorni promet je upadel za 16 odstotkov.

Več iz rubrike