Ukinitev stroškov gostovanj navdušila uporabnike

Ukinitev dodatnih stroškov uporabe mobilnega telefona v tujini je uporabnike razveselila. Mobilni operaterji opažajo, da se je obseg prenosa podatkov občutno povečal, opravljenih je tudi več govornih storitev in poslanih več kratkih sporočil. Rast beležijo predvsem v članicah EU, kamor Slovenci v poletnih mesecih običajno najpogosteje potujemo.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Dodatni stroški uporabe mobilnega telefona v tujini so bili na podlagi evropske uredbe odpravljeni 15. junija. Od tedaj morajo operaterji storitve gostovanja v EU zaračunavati na podlagi domačih maloprodajnih cen.

Medtem ko so prej za uporabo storitev mobilne telefonije na potovanjih v druge članice unije plačevali visoke račune, tako uporabniki danes za vsako minuto pogovora, poslano kratko sporočilo in preneseni gigabajt podatkov plačajo toliko, kot če bi te storitve opravil v domačem omrežju. Uporaba teh storitev je tako postala bolj brezskrbna.

"Uporabniki A1 od 15. junija dalje v tujini prenesejo bistveno več podatkov kot dotlej," so kmalu po uveljavitvi evropske uredbe sporočili iz družbe A1 Slovenija, nekdanjega Simobila. To so za STA potrdili tudi pri večini drugih operaterjev na slovenskem trgu.

Pri A1 se je količina prenosa podatkov v EU po 15. juniju povečala za šestkrat, število uporabnikov, ki v EU uporabljajo prenos podatkov, pa podvojilo.

Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da tako kot vsako leto tudi letos zaznavajo trend večje uporabe storitev v državah z EU-tarifo. Največjo rast opažajo pri prenosu podatkov, in sicer je bila ta julija 180-odstotna v primerjavi z julijem lani. "Največjo rast mobilnega prenosa podatkov beležimo na Hrvaškem ter v Nemčiji, Avstriji, Italiji in Grčiji, kjer gostuje tudi največ naših uporabnikov," so dodali.

Uporabniki Izimobila so v primerjavi z enakim obdobjem lani v obdobju od sredine junija povečali prenos podatkov kar za 70-krat, visoko rast pa opažajo tudi pri ostalih storitvah.

Pri Telemachu teh podatkov ne razkrivajo, pri T-2 pa jih še niso analizirali. "Promet v mednarodnem gostovanju se sicer vsako leto znatno poveča v juliju in avgustu," so povedali v T-2.

Več iz rubrike

Komentarji: