Uber in Cabify se umikata iz Barcelone

 Ameriški ponudnik aplikacije za urejanje prevozov Uber svojo storitev umika iz Barcelone. Za to potezo se je odločil, potem ko so tamkajšnje lokalne oblasti sprejele novo zakonodajo, ki občutno omejuje njegovo delovanje.
Fotografija: Sagrada Familia. Foto REUTERS
Odpri galerijo
Sagrada Familia. Foto REUTERS

Uber je sporočil, da danes umika svojo storitev Uberx, ki predstavlja konkurenco običajnim taksijem, iz drugega največjega španskega mesta. Nova pravila namreč določajo, da morajo biti prevozi naročeni najmanj 15 minut vnaprej.
Podobno sporočilo o umiku iz Barcelone je objavil tudi drugi ponudnik prevozov Cabify. Ta je dodal, da je 98,5 odstotka avtomobilov v okviru njegove ponudbe rezerviranega v manj kot 15 minutah pred odhodom.
Barcelonska regionalna vlada je po oceni Cabifyja "popustila pritiskom in zahtevam taksi industrije", s tem pa "resno škodovala državljanom".
Združenje španskih prevoznikov Unauto VTC ocenjuje, da bi lahko zaradi novih pravil v Barceloni brez dela ostalo 3000 ljudi, poroča britanski Guardian na spletni strani.

Medtem pa se v Madridu že 12. dan nadaljuje stavka taksistov. Ti od madridske regionalne vlade zahtevajo podobne ukrepe, kot so jih sprejele oblasti v Barceloni.
Prejšnji teden so taksisti zaprli poti do sejmišča, na katerem se je odvijal velik turistični sejem. V ponedeljek pa je policija s pomočjo žerjavov odstranila vozila, s katerimi so blokirali pomembno cesto Paseo de Castellana.
Pogovori z madridskimi oblastmi se nadaljujejo, a je regionalna vlada v prestolnici taksistom sporočila, da ne bo popustila izsiljevanju, nova pravila v Kataloniji pa je označila za "vračanje v srednji vek".

Več iz rubrike