Tvegani kapital mora spodbujati tudi trajnostni razvoj

Perspektivnost poslovnih predlogov ni le hiter in visok je donos na kapital, pač pa tudi, kako vplivajo na reševanje pomembnih družbenih izzivov.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Pritok svežega denarja vlagateljev v družbe, ki upravljajo sklade tveganega kapitala, se je v zadnjem času zelo zmanjšal. Leta 2022 je v primerjavi z letom prej upadel za 200 milijard dolarjev, leta 2023 pa svetovalna družba McKinsey pričakuje dodaten upad v višini 50 milijard dolarjev.

Kljub splošnemu krčenju trga je opazen neki drug trend: »investicije z vplivom«, torej vlaganja v projekte, ki gradijo na različnih vidikih trajnostnega poslovanja, so se izkazala za odporne, saj se povpraševanje po trajnostnih izdelkih in storitvah povečuje.

To povpraševanje je ustvarilo tudi nove priložnosti za sklade tveganega kapitala. Eno od takih podjetij je AENU, ki sta ga lani ustanovila brata Fabian in Ferry Heilemann. Sklad vlaga v projekte v EU in v ZDA, ki razvijajo tehnologijo na področju prilagajanja podnebnim spremembam, med njihovimi cilji pa so reševanje podnebne krize in spodbujanje družbene enakosti.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike