Turizem na Gorenjskem: središča polno zasedena

Slabše julijsko vreme je vplivalo na to, da so gorenjska turistična središča letošnje poletje naštela manj dnevnih obiskovalcev, prenočitvene zmogljivosti pa so tudi to poletje praktično polno zasedene in število nočitev je podobno kot lani, saj velika rast ni več mogoča. Precejšen porast se je pokazal v prvi polovici leta.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Kot je povedal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, so letošnje poletje kljub slabšemu vremenu v prvi polovici zadovoljni z obiskom, ki je približno tak kot lani. Se je pa do določene mere spremenila struktura gostov. "Hotelirji poročajo, da so njihovi prihodki višji, čeprav imajo približno enako število gostov," je pojasnil Rogelj.

Izpostavil je tudi, da se na tretje mesto po številu nočitev sedaj uvrščajo Američani. "Za ta trg se bomo še trudili, saj so to dobri gostje, ki ostanejo tudi kakšen dan dlje. Navdušujeta pa jih predvsem presunljiva lepota narave ter stik z okoljem in z ljudmi," je poudaril.

Največ nočitev so ustvarili gostje iz Velike Britanije, in sicer več kot 44.000, sledijo Nemci s 33.500 in Američani z 32.000 nočitev, za njimi pa Italijani, Južni Korejci, Madžari in Slovenci. Bled je sicer pravi svet v malem, saj so v prvih šestih mesecih na Bledu prenočili gostje iz tako eksotičnih držav, kot so Brunej, Burundi, Kambodža, Kongo, Džibuti, Laos, Oman in Nauru.


Turizem v Ljubljani? Hotel Intercontinental in njegov prestiž godi naši prestolnici


"V glavni turistični sezoni smo že lani dosegli visoke rezultate in letos je poleti res težko najti prosto posteljo," je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki pa je še posebej vesel rasti števila obiskovalcev in nočitev pred glavno sezono.

V Kranjski Gori je bilo v letošnji poletni sezoni zaradi slabšega vremena manj dnevnih obiskovalcev, medtem ko je za nastanitvene zmogljivosti sezona zelo dobra, velika boljša od lanskoletne, pa že ta je bila rekordna, je pojasnil direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber in dodal, da so do konca avgusta kapacitete skoraj stoodstotno razprodane.

Več iz rubrike

aktualno

Nissan: Do leta 2030 23 novih elektrificiranih modelov

Vizija podpira načrt podjetja, da bodo do sredine stoletja ogljično nevtralni vsi njihovi izdelki v celotnem življenjskem krogu.

aktualno

Izvršni direktor Twitterja odstopil, delnice navzgor

Na mesto izvršnega direktorja omrežja Twitter, ki ga je leta 2006 soustanovil Jack Dorsey, je imenovan sedanji tehnični direktor Parag Agrawal.

aktualno

Turistični sektor zaradi pandemije letos ob 1789 milijard evrov

Svetovna turistična organizacija pojasnjuje, da je okrevanje sektorja še vedno krhko in počasno.

aktualno

Indijsko podjetje v zgolj šestih mesecih do milijarde dolarjev

Indijsko zagonsko podjetje, ki je najhitreje doseglo milijardo dolarjev in s tem dobilo status samoroga, je po besedah ustanovitelja že dobičkonosno.

Komentarji: