Turistični boni: V Kranjski Gori cen ne bodo zviševali

Predvideno obdobje okrevanja slovenskega turizma je nekje okoli dveh do treh let, če vmes ne bo prišlo do izbruha drugega vala epidemije.
Fotografija: Jezero Jasna v Kranjski Gori. FOTO:Samec Blaž
Odpri galerijo
Jezero Jasna v Kranjski Gori. FOTO:Samec Blaž

Predvidoma 19. junija bo vsak odrasli s stalnim prebivališčem v Sloveniji upravičen do turističnega bona v vrednosti 200 evrov, vsak otrok pa v vrednosti 50 evrov. Bon bo deljiv in ga bo možno unovčiti v večkratnem znesku, veljal bo do konca leta in bo prenosljivi med sorodniki do drugega kolena. 

Vlada želi na ta način spodbuditi poletno sezono, saj se mora industrija bolj kot običajno zanašali na domače turiste. Znano je, da se bodo vavčerji oziroma turistični boni lahko uporabili za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom, uveljavljali pa se bodo preko osebnih davčnih številk.

Denar se lahko uporabi v vseh podjetjih, registriranih v naslednjih kategorijah:

- 55.100 - Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov 
- 55.201 - Počitniške hiše in letovišča
- 55.202 - Turistične kmetije s sobami
- 55.203 - Oddajanje zasebnih sob za goste
- 55.204 - Planinski domovi in ​​mladinska prenočišča
- 55.209 - Druge nastanitve
- 55.300 - Kamping dejavnosti
 
Turizem je navadno panoga, ki najprej začuti spremembe na trgu in je najbolj na udaru, obenem pa je tudi panoga, ki se najhitreje postavi na noge in okreva. V Turistično informacijskem centru Kranjska Gora (TIC) verjamejo, da bo odločitev vlade  za uvedbo turističnih bonov za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v turizmu v precejšnjo pomoč, a to ni rešitev na dolgi rok.


Želijo si tudi čimprejšnje odprtje mej s sosednjimi državami in da bi prestopanje le-teh ponovno potekalo tako kot običajno.

Kranjska gora leži na območju tromeje z Avstrijo in Italijo. Slednja je bila ena izmed držav, ki jo je izbruh epidemije najbolj prizadel zato se zavedajo, da bo meja z republiko Italijo ostala zaprta precej dlje kot na primer meja z Avstrijo, ki je uradno odprta od sobote, 06.06.2020. Pomembno je, da se ob sprejetih preventivnih ukrepih odprejo tudi meje med državami EU, ki bodo ponovno omogočale daljša potovanja, pravijo.
Turizem v Kranjski Gori se ponovno prebuja. FOTO: Šipić Roman]
Turizem v Kranjski Gori se ponovno prebuja. FOTO: Šipić Roman]

Glede na situacijo pričakujejo, da bodo destinacijo obiskovali turisti iz držav, ki so dostopne z avtomobilom oziroma z vlakom, iz območja do nekje 700 kilometrov oddaljene od Slovenije. Torej poleg obiskovalcev iz sosednjih držav še turisti iz Češke, Poljske, Nemčije, Nizozemske in Madžarske. Omenjene države, z izjemo zadnje, predstavljajo države z visokim odstotkom nočitev v času poletne sezone v Kranjski Gori, sporočajo iz TIC.

Z izbruhom in razglasom epidemije je bilo potrebno odreagirati na dano situacijo takoj, pravijo in dodajajo, da je bilo potrebne kar nekaj iznajdljivosti kako ostati v stiku s turisti in potencialnimi obiskovalci. V času korone in popolne zapore so zato pripravili vrsto kampanj in akcij. Predvsem pa se je bilo potrebno lotiti sistemsko. Situacija se še vedno spreminja praktično iz dneva v dan, torej zelo hitro.
 

Prvi turisti že na vidiku


Pesimističnemu začetku navkljub so prvi obiskovalci že v destinaciji. Praktično na prvi dan po ponovnem odprtju turistično-informacijskega centra so prišli prvi obiskovalci iz tujine, pojasnjujejo.

Z razglasom konca epidemije je teh iz dneva v dan več in turizem v Kranjski Gori se ponovno prebuja. V Kranjsko Goro poleg Slovenskih obiskovalcev prihajajo že prvi tuji turisti iz večino nemško govorečih območij. Iz turističnega gospodarstva, s katerim so tako kot z obiskovalci, ostali v navezi tudi v času epidemije in jim nudili predvsem pomoč s posredovanjem informacij o novih ukrepih iz področja turizma, prihajajo pozitivni signali.

Vse več je povpraševanj in rezervacij s strani nemških, italijanskih in madžarskih turistov ter domačih gostov. Ti so v Kranjski Gori že prej predstavljali visok odstotek turistov, nekje med 30 in 35 odstotki, še sporočajo iz centra, kjer v letošnjem letu pričakujejo, da se bo - tudi zaradi uvedbe bonov in pozivov k dopustovanju doma v Slovenji - ta odstotek precej zvišal.

Vsi večji dogodki, ki v Kranjsko Goro zvabijo predvsem slovenske pa tudi tuje turiste, so v večini - v sled sprejetih preventivnih ukrepov in prepovedjo zbiranja več kot 200 ljudi na javnih mestih - odpovedani oziroma prestavljeni. Kljub temu pa za obiskovalce v času poletne sezone pripravljajo tradicionalni festival na trgu pred cerkvijo v Kranjski Gori poimenovan Poletje pod Vitrancem.

V nadaljevanju sezone, pravijo, da se bodo držali reka, da gostje pri njih lahko doživijo še več, kar pomeni da cen ne bodo zviševali, bodo pa poskušali nadgraditi ponudbo in obiskovalcem ponuditi še več, še bolj atraktivno in zanimivo ponudbo.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

Komentarji: