Turisti povečujejo količino popitega piva na Hrvaškem

Na Hrvaškem letno proizvedejo 3,4 milijona hektolitrov piva, medtem ko je skupna poraba piva okoli 80 litrov na prebivalca. Ob neupoštevanju piva, ki ga popijejo tuji turisti, bi potrošnja znašala 64 litrov na prebivalca, ugotavlja Hrvaška gospodarska zbornica (HGK).
Fotografija: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Uroš Hočevar

Hrvaška je tako po proizvodnji piva na 22. mestu, po porabi piva pa na 8. mestu v EU. Ob neupoštevanju tujih turistov bi Hrvaška po porabi piva zdrsnila na 20. mesto v EU. Največ piva se proda med turistično sezono, posebej julija in avgusta, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po navedbah direktorice sektorja za kmetijstvo, prehrambeno industrijo in gozdarstvo pri HGK Božice Marković je pivovarska industrija na Hrvaškem stabilna, močna in v razcvetu ter nudi trden temelj za nadaljnji razvoj.

V pivovarstvu je na Hrvaškem zaposlenih okoli 28.000 ljudi, eno delovno mesto v tej industriji pa odpira dodatnih 13 delovnih mest v povezanih dejavnostih. "Z rastočim trendom odpiranja majhnih pivovarn in pomembnim vlaganjem v nove blagovne znamke se industrija prilagaja vse bolj raznolikim potrebam potrošnikov, kar se kaže v večji ponudbi piva med turistično sezono," je dejala Markovićeva.

Na Hrvaškem je poleg šestih velikih proizvajalcev piva trenutno aktivnih 30 majhnih, t. i. craft pivovarn.

Več iz rubrike