Tudi starejši morajo okrepiti digitalne veščine

V poplavi spletnih in drugih prevar strokovnjaki starejšim svetujejo: naj vas ne bo strah vprašati za pomoč.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Oktober velja za evropski mesec kibervarnosti, a o njej bi se morali pogovarjati in izobraževati vse leto. Mednarodna pobuda bo letos združila vse članice EU v aktivnostih ozaveščanja državljanov o spletnih nevarnostih, še posebej o ribarjenju za podatki oziroma e-poštnih in spletnih prevarah, ki predstavljajo globalni varnostni izziv.

V Sloveniji bodo letos v središču starejši uporabniki in njihove digitalne veščine. Ob začetku kampanje sta Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT in ministrstvo za digitalno preobrazbo predstavila izzive, s katerimi se soočajo starejši uporabniki interneta in tudi pomoč, ki jim je na voljo. Po besedah vodje odzivnega centra SI-CERT Gorazda Božiča v zadnjih dveh letih zaznavajo več kot 30-odstotni porast t. i. phishing prevar oziroma ribarjenja za podatki, kjer sta najučinkovitejša zaščita ravno ozaveščenost in informiranost uporabnikov.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.