Tudi električni Harley Davidson bo odmeval po cestah

Prihaja prvi povsem električni Harley Davidson, ki bo na ceste zapeljal avgusta, z enim polnjenjem pa naj bi zmogel slabih 180 kilometrov mestne vožnje.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Ameriški proizvajalec motornih koles Harley Davidson je na mednarodnem sejmu potrošniške elektronike Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegasu predstavil svoj prvi povsem elektrificiran motocikel. Model, poimenovan livewire, naj bi na ceste zapeljal avgusta, z enim polnjenjem pa naj bi zmogel slabih 180 kilometrov mestne vožnje.

Podrobnosti proizvajalec zaenkrat skriva, med drugim pa je razkril, da bo izhodiščna cena motocikla 29.799 dolarjev (približno 25.800 evrov). To je bistveno več od konkurence, denimo motociklov znamke Zero, ki veljajo za "tesle med motocikli" in so kupcem na voljo že za dobro tretjino te cene.

Od nič do 60 milj (96,6 kilometra) na uro bo livewire sposoben pospešiti v manj kot 3,5 sekunde, zahvaljujoč električnemu pogonu pa vozniku ne bo treba prestavljati, kar bo še posebej začetnikom precej olajšalo vožnjo.

Oboževalce znamke med drugim zanima, koliko bo z električnim motociklom mogoče prevoziti v praksi. Tisti, ki radi dodajajo plin, se bojijo, da bo akumulator prešibek celo za običajne vožnje.

Motocikel bo opremljen tudi s pametno tehnologijo, ki bo uporabnika prek pametnega telefona med drugim seznanjala s stanjem akumulatorja, servisnimi informacijami in tudi morebitnimi neželenimi premiki motocikla, ki bi se lahko izkazali za poskus kraje.

Pri Harley Davidsonu so poskrbeli tudi za tiste, ki se nikakor ne želijo odpovedati značilnemu zvoku takšnih motociklov. Z umetno okrepitvijo zvoka tako obljubljajo "izviren zvok pospeševanja" tudi pri električnem motociklu.

Več iz rubrike