Trump začel negativno vplivati na newyorške borzne indekse

Newyorški borzni indeksi so lani in v začetku letošnjega leta v povprečju beležili hitro rast, na kar je vplivalo tudi odpravljanje regulacij in nižanje davkov vlade predsednika Donalda Trumpa. A ta zdaj na indekse vpliva slabo, ker kaže, da je resno mislil s predvolilnimi obljubami o protekcionističnih ukrepih, kar bo sprožilo odziv tujine.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Trump je najprej napovedal dodatne carine na uvoz jekla in aluminija, resno razmišlja o posebnih carinskih ukrepih proti Kitajski, z nepovezanimi izjavami proti vsem, s katerimi ZDA trgujejo, pa je nadaljeval skozi teden.

Na Wall Streetu počasi spoznavajo, da leto 2018 ne bo niti približno tako dobro kot leto 2017. Ne le zaradi Trumpa in njegovih trgovinskih potez, ampak tudi zaradi tega, ker se pričakuje rast inflacije in s tem višje obresti in manj denarja za vlaganja.

Industrijski indeks Dow Jones je na tedenski ravni, v primerjavi s petkom preteklega tedna, nazadoval za 389,23 točke oz. 1,5 odstotka na 24.946,51 točke. Širši indeks Standard & Poor's 500 se je znižal za 34,56 točke oz. 1,2 odstotka na 2752,01 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 78,82 točke oz. en odstotek na 7481,99 točke.

Ponedeljek je minil brez gospodarskih poročil, vlagateljev pa ni minila dobra volja za kupovanjem tehnoloških delnic, ki traja od začetka letošnjega leta in Nasdaq je dosegel novo rekordno vednost. Ob 0,36-odstotni rasti se je oblikoval pri 7588,32 točke. Ostala dva indeksa sta nazadovala.

Vlagatelji naj bi si v torek dali opravka z razmišljanjem o tem, da je predsednik ZDA Donald Trump odpustil državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je bil eden od redkih glasov razuma v kaotični vladi in je med drugim nasprotoval ustvarjanju trgovinskih vojn.

Indeksi naj bi zaradi tega nazadovali, čeprav bi se morali vlagatelji navdušiti nad poročilom o le 0,2-odstotni inflaciji v februarju. To pomeni, da se centralni banki Federal Reserve ne bo mudilo z višanjem obrestnih mer. Prvič letos naj bi jo Federal Reserve povišala že prihodnji teden, kar je pričakovano. Dow Jones je upadel za 0,68 odstotka, S&P 500 za 0,64 odstotka, Nasdaq pa za 1,02 odstotka.

V sredo so se zvrstila tri gospodarska poročila, odmevala pa je tudi informacija, da Trump načrtuje posebne carinske ukrepe za Kitajsko in sledila je zaskrbljenost. Dow Jones je padel za odstotek, S&P 500 za 0,57 odstotka, Nasdaq pa za 0,19 odstotka vrednosti.

Ministrstvo za delo je poročalo, da so se cene na ravni proizvajalcev februarja dvignile za 0,2 odstotka, ministrstvo za trgovino je poročalo o 0,6-odstotni rasti poslovnih zalog v januarju in 0,2-odstotne padcu njihove prodaje, isto ministrstvo pa je prav tako poročalo o 0,1-odstotnem mesečnem padcu prodaje na drobno v februarju.

Gospodarskih poročil ni bilo niti v četrtek, kar je vlagateljem dalo dovolj časa za ugibanja o Trumpovih carinskih ukrepih, vendar pa je skrb usahnila, saj so indeksi sklenili trgovalni dan mešano. Dow Jones je napredoval za 0,47 odstotka, S&P 500 je nazadoval za 0,08 odstotka, Nasdaq pa je izgubil 0,20 odstotka.

Malce bolj razgiban dan za gospodarska poročila je bil petek, ko so indeksi napredovali, med drugim poleg ugodnih poročil tudi zato, ker iz Washingtona ni bilo nobenih eksplozivnih najav.

Razpoloženje ameriških potrošnikov, ki ga meri indeks univerze Michigan, je marca naraslo na najvišjo vrednost v zadnjih 14 letih. Vrednost indeksa potrošniškega razpoloženja je marca v primerjavi s februarjem narasla z 99,7 na 102 točke, čeprav so analitiki celo pričakovali rahel padec.

Federal Reserve je poročala, da se je obseg industrijske proizvodnje februarja v primerjavi z januarjem povečal za 1,1 odstotka, kar je največ od oktobra lani in je preseglo pričakovanja analitikov, ki so napovedovali le okrog 0,5-odstotno rast.

Slabša novica pa je prišla z ministrstva za trgovino, ki je poročalo o sedemodstotnem februarskem padcu gradnje novih stanovanj in hiš na letno prilagojeno raven 1,24 milijona enot, kar pa naj bi bilo prehodne narave zaradi zimskih nihanj.

Dow Jones je v petek napredoval za 72,85 točke oz. 0,3 odstotka, S&P 500 za 4,68 točke oz. 0,2 odstotka, Nasdaq pa za 0,25 točke.

Dow Jones je letos sicer napredoval za 227,29 točke oz. 0,9 odstotka, S&P 500 za 78,40 točke oz. 2,9 odstotka, Nasdq pa za 578,60 točke oz. 8,4 odstotka.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: