Trump volilnih prevar obtožuje republikance

Ko se je med štetjem začela razlika med kandidatoma zmanjševati, se je Trump oglasil z enakimi obtožbami kot po predsedniških volitvah leta 2020.
Fotografija: Foto: Gaelen Morse//Reuters
Odpri galerijo
Foto: Gaelen Morse//Reuters

Ameriški časnik Wall Street Journal v petkovem uredniškem komentarju kritizira bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je izrazil kritike na račun volitev za zvezni senat v Pensilvaniji. Obeta se namreč ponovno štetje glasovnic v tekmi, kjer kandidira Trumpov kandidat, televizijski voditelj in upokojeni zdravnik Mehmet Oz.

image_alt
EU bi se zadolžila za pomoč Ukrajini, Nemčija ideji ni naklonjena

Volilni uradniki v Pensilvaniji morajo sicer prešteti le še okrog 1000 glasov v tekmi za republikanskega predstavnika za zvezni senat, kjer Mehmet Oz pred finančnikom Davom McCormickom vodi za manj kot 1000 glasov. V vsakem primeru bo potekalo ponovno štetje glasovnic.

Oz kot kandidat republikancem v Pensilvaniji ni bil preveč po volji - najprej zato, ker ideološko ni povsem jasno opredeljen, med drugim pa tudi zato, ker se je šele tik pred volitvami uradno preselil v Pensilvanijo iz New Jerseyja, kjer živi in dela.

Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Ko se je med štetjem začela razlika med kandidatoma zmanjševati, se je Trump oglasil z enakimi obtožbami kot po predsedniških volitvah leta 2020, ko je v Pensilvaniji izgubil proti demokratskemu kandidatu Josephu Bidnu.

Tudi takrat so v Pensilvaniji začeli glasovnice po pošti šteti šele potem, ko so do konca prešteli tiste, ki so bile oddane na voliščih. Zaradi pandemije koronavirusa so demokratski volivci takrat v veliki večini volili po pošti.

Biden je zmago v Pensilvaniji osvojil z zanesljivo prednostjo okrog 100.000 glasov, Trump pa je zagnal vik in krik o prevarah, ko so začeli izidi glasovnic po pošti tehtnico nagibati na Bidnovo stran.

image_alt
Svetovno prehransko dobavno verigo ogrožajo hekerski napadi

To je storil tudi sedaj, čeprav tu prevar ne more obtožiti nikogar drugega kot same republikance, saj gre za njihovo notranjo tekmo. "Prenehajte odkrivati nove glasovnice," je Trump zapisal na svojem družbenem mediju Truth Social. Oza je pozval, naj kar razglasi zmago in se ne ozira na izid, ker bodo potem - ni jasno kdo - prevaro težje izvedli.

Uredništvo Wall Street Journala opozarja, da Trump že "dela kraval", medtem ko glasovnice še preštevajo. "Ali bo Trump umazal McCornicka z obtožbo, da je ukradel volitve, če bo na koncu štetja zmagal? Bodo republikanski volivci verjeli temu nesmislu? Na republikanskih strankarskih volitvah v Pensilvaniji lahko volijo le republikanci," piše uredništvo časopisa.

Uredništvo časnika Wall Street Journal opozarja tudi, da bodo Trumpovi napadi na McCormicka v primeru njegove zmage na notranjih strankarskih volitvah republikance zanesljivo stali zmage proti demokratskemu kandidatu za zvezni senat.

Wall Street Journal je ob tem omenil tudi volitve v Georgii leta 2020, ko so Trumpove obtožbe o volilnih krajah pripeljale do poraza dveh republikanskih kandidatov za senat v sicer pretežno konservativni državi.

Več iz rubrike