Trump s carinami tudi nad Mehiko

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi uvedel carine na uvoz iz Mehike zaradi nezakonitih migracij. In to na vso blago.
Fotografija: Donald Trump je uvedel carine na uvoz iz Mehike zaradi nezakonitih migracij. REUTERS
Odpri galerijo
Donald Trump je uvedel carine na uvoz iz Mehike zaradi nezakonitih migracij. REUTERS

Ukrep bo začel veljati 10. junija, nato naj bi se carine postopoma do oktobra povečale na 25 odstotkov. Mehika je v odzivu Trumpov ukrep označila za pogubnega in hkrati pozvala k dialogu.

"Carine bodo ostale pri 25 odstotkih, razen če ne bo Mehika bistveno zajezila nezakonitega vala tujcev, ki prihajajo prek njenega ozemlja," so še opozorili v Washingtonu. "Če se bo z učinkovitimi ukrepi Mehike zmanjšalo nezakonite migracije, kar se bomo odločili po naši presoji, bomo preklicali carine," so pojasnili.

Trump je očital Mehiki pasivno sodelovanje pri omogočanju nezakonitih migracij. Uvedbo carin je utemeljil s tem, da odnos Mehike predstavlja "izredno stanje in grožnjo za nacionalno varnost in gospodarstvo ZDA", navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ravno v sredo so ameriški obmejni agenti v teksaškem El Pasu po navedbah Trumpa pridržali do sedaj največjo skupino 1036 migrantov. V skupini so bile celotne družine iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja. V zadnjih mesecih so sicer mesečno pridržali po več kot 100.000 migrantov.

Podsekretar za Severno Ameriko pri mehiškem zunanjem ministrstvu Jesus Seade je v prvem odzivu Mehike Trumpov ukrep označil za pogubnega in napovedal protiukrepe. "To je pogumno. Če bodo grožnjo uresničili, bo to nevarno," je dejal.

Mehiški predsednik Andres Lopez Obrador je v četrtek že poslal pismu Trumpu, v katerem je poudaril, da si ne želi konfrontacij in pozval k dialogu z ZDA glede migracij. "Sporočam vam, da ne želim konfrontacij. Predlagam poglobitev našega dialoga, da poiščemo druge alternative problemu z migracijami," je zapisal.

Washington je napovedal carine na isti dan, ko so v ZDA pričeli ratifikacijo severnoameriškega trgovinskega sporazuma z Mehiko in Kanado, ki je po oceni AFP sedaj resno ogrožen. Mehika je ena najpomembnejših trgovinskih partneric ZDA. V prvem četrtletju je blagovna menjava med država znašala 150,5 milijarde ameriških dolarjev.

Več iz rubrike