Trump odložil novo povišanje carin na kitajski uvoz do sredine oktobra

Odlog povišanja carin so prestavili na prošnjo podpredsednika kitajske vlade Liu Heja, ki bo prihodnji mesec vodil kitajsko pogajalsko delegacijo v Washingtonu.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da ZDA s 1. oktobrom še ne bodo uvedle višjih carin na 250 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske, ampak bodo to storile 15. oktobra. Odločitev je sprejel potem, ko je Kitajska sporočila, da bo odpravila carine na nekatere ameriške izdelke.

Trump je pojasnil, da se je za odlog povišanja carin odločil na prošnjo podpredsednika kitajske vlade Liu Heja, ki bo prihodnji mesec vodil kitajsko pogajalsko delegacijo v Washingtonu. Peking naj bi prosil za odlog, ker bodo 1. oktobra praznovali 70. obletnico ustanovitve Ljudske republike Kitajske.

Kitajska je v sredo napovedala, da bo s 17. septembrom odpravila carine na 16 kategorij ameriškega blaga. Carine na ameriške izdelke, med njimi morsko hrano, zdravila proti raku in živalsko krmo, bodo odpravljene za leto dni. Trump je to označil za velik ukrep in pozitivno gesto pred novim krogom trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko prihodnji mesec.
Washington je pred tem napovedal, da bo z oktobrom 25-odstotne carine, ki že veljajo na izdelke v vrednosti 250 milijard dolarjev, dvignil na 30 odstotkov.

Več iz rubrike

aktualno

OZS: Diskriminacija malih obrtnikov in podjetnikov pri sofinanciranju zaščitne …

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«, na katerega se lahko prijavijo le mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj 5 zaposleni…

aktualno

Katera država bo najbolje preživela koronakrizo - napoved

Recesija v tej državi bo najmanjša v celotni EU.

aktualno

Britanci sproščajo ukrepe, a niso vsi prepričani, da bodo »preživeli&laqu…

Velika Britanija se po treh mesecih karantene počasi odpira, medtem pa lastniki podjetij ne vedo ali bo gospodarstvo dejansko tudi zaživelo.

aktualno

Cene nepremičnin odneslo v višave

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so se v prvem četrtletju medletno zvišale za pet odstotkov, kar predstavlja najvišjo rast po drugem četrtletju leta 2007.

Komentarji: