Trump in Putin: 16. julija v Helsinkih

Ameriški in ruski predsednik Donald Trump in Vladimir Putin se bosta na prvem vrhunskem srečanju sestala 16. julija v Helsinkih na Finskem, so danes sporočili iz Kremlja in Bele hiše. Med drugim bosta govorila o odnosih med državama in mednarodnih vprašanjih.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Kot so zapisali v Kremlju, bosta na srečanju govorila o "trenutnem stanju in perspektivi za razvoj rusko-ameriških odnosov". V Beli hiši so dodali, da bo beseda tekla tudi o "temah, povezanih z nacionalno varnostjo".

Moskva in Washington sta se o srečanju dogovorila med sredinim obiskom svetovalca ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johna Boltona v ruski prestolnici. Ob tem so sporočili zgolj, da bo srečanje v tretji državi.

Določili pa so natančen dnevni red vrha. Kot je pojasnil Putinov svetovalec za zunanjo politiko Jurij Ušakov, bodo v središču srečanja dvostranski odnosi, Sirija in tudi nadzor nad oboroževanjem. Srečanje, ki se bo začelo opoldne, bo vključevalo pogovor na štiri oči in delovno kosilo, ob koncu pa je načrtovana skupna novinarska konferenca. Voditelja bosta morda sprejela tudi skupno izjavo z zavezo k izboljšanju odnosov, je povedal Ušakov.

V okviru priprav na vrh se bosta v prihodnjih dveh tednih sestala tudi zunanja ministra obeh držav Mike Pompeo in Sergej Lavrov.

Več iz rubrike

Komentarji: