Trump in Kim v Singapurju podpisala dogovor

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta danes na zgodovinskem vrhu v Singapurju podpisala dogovor, ki predvideva vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo. Trump je ob tem dejal, da se bo proces denuklearizacije Korejskega polotoka začel zelo kmalu.
Fotografija: AP
Odpri galerijo
AP

Trump je ob zaključku zgodovinskega srečanja dejal, da sta s severnokorejskim voditeljem vzpostavila "posebno vez".

Voditelja sta podpisala dogovor, ki ga je Trump označil za "precej celovit" in "zelo pomemben" dokument. Dogovor vzpostavitev "novih odnosov" med ZDA in Ljudsko demokratično republiko Korejo ter vsebuje "varnostna zagotovila". Kim je v dokumentu potrdil zavezo k celoviti denuklearizaciji Korejskega polotoka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vprašanje, ali se bo Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju, je Trump odgovoril: "Ta proces bomo začeli zelo kmalu."

"Svet bo videl veliko spremembo," pa je dejal severnokorejski voditelj. "Odločili smo se, da pustimo preteklost za seboj," je pristavil.

Trump je še dejal, da je "absolutno" pripravljen povabiti Kima v Belo hišo. "Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala," je dodal po podpisu dogovora s Kimom.

Ko sta se rokovala ob slovesu, je Trump severnokorejskega voditelja označil za "zelo sposobnega moža", ki "ima zelo zelo rad svojo državo".

Trump in Kim sta se ob začetku srečanja v luksuznem hotelu Capella na otoku Sentosa rokovala in pozirala fotografom pred zastavami ZDA in Severne Koreje. Nato sta imela pogovor na štiri oči, ki je trajal 41 minut, kasneje pa so se jima pridružili še člani delegacij.

To je bilo prvo srečanje med aktualnima voditeljema ZDA in Severne Koreje. Takšno srečanje je bilo še pred nekaj meseci nepredstavljivo, saj sta bili državi na robu oboroženega konflikta, voditelja pa sta izmenjevala žaljivke in grožnje.

Več iz rubrike