TRILATERALA: Več kot 200 najvplivnejših ljudi z vsega sveta v Ljubljani

Letno evropsko srečanje Trilaterale bo v prestolnici Slovenije med 16. in 18. novembrom.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Konec tedna bo Ljubljana gostila letno evropsko srečanje Trilaterale.

Od ustanovitve leta 1973 Trilaterala svetovnim voditeljem iz politike, poslovnega sveta in civilne družbe omogoča platformo za odprt dialog. Njeni člani (390) se srečujejo enkrat letno, kjer izmenjajo poglede in razpravljajo o najpomembnejših trenutnih izzivih naše družbe. Srečanje bo gostil evropski član predsedstva Trilaterale Jean-Claude Trichet, na zasedanju v Ljubljani pa pričakujejo več kot 200 članov in gostov.

Življenje po krizi...

Osrednja tema letošnjega srečanja bo ekonomska prihodnost Evrope v luči desetletnice propada globalnega finančnega podjetja Lehman Brother’s, ki je pripeljal do ene najhujših gospodarskih kriz v zadnjih 100 letih. Srečanja se bodo udeležili nekdanji predsednik Evropske komisije, nekdanji predsednik Evropskega sveta, trije nekdanji predsedniki držav, šest nekdanjih predsednikov vlad ter številni ugledni misleci in poslovneži z vsega sveta. Na sprejemu v predsedniški palači bo goste sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, nagovoril pa jih bo tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Pripravili smo res izjemen 3-dnevni program, ki bo odlična osnova za kakovostno in odprto razpravo med člani,” je dejal Jean-Claude Trichet, evropski član predsedstva Trilaterale. “Govorili bomo o ključnih temah za prihodnost Evrope, od migrantske krize do čezmejnega sodelovanja, ki je zastalo zaradi strahu pred morebitnimi globalnimi trgovinskimi vojnami. Kot vedno pričakujemo vneto in konstruktivno razpravo, ki bo predstavljala kakovosten vpogled v dogajanje svetu, ter bo osnova za usmerjanje ekonomskih in družbenih politik prihodnosti. Takšnih, ki bodo koristile vsem,” je dodal.

“Zelo smo zadovoljni in počaščeni z odločitvijo, da bo letošnje srečanje v Sloveniji,” je dejal predsednik iz države gostiteljice Franjo Bobinac, član Trilaterale iz Slovenije in predsednik uprave Gorenja. “To srečanje je izjemna priložnost, da Slovenija okrepi svojo vlogo vodilne države v regiji in kot pomembna igralka v svetovnem gospodarstvu. Ne samo, da bo to odličen dogodek za več kot 200 izjemnih posameznikov, članov Trilaterale, ki se bodo srečanja udeležili, temveč tudi za goste, ki bodo imeli dostop do najbolj vplivnih in najbolje obveščenih posameznikov na svetu,” je dejal Bobinac.

Slovenija je članica Trilaterale od leta 1998, ko je član postal Marko Voljč, takratni predsednik uprave NLB, največje slovenske banke. Voljč je član Trilaterale ostal do leta 2017, ko je predsedstvo Trilaterale za njegovega naslednika izbralo Franja Bobinca, ki je obenem postal tudi član izvršnega odbora Trilaterale.

Leta 2014 je Slovenija dosegla še en mejnik, ko je Žiga Vavpotič, danes predsednik upravnega odbora podjetja Outfit7 postal član prve evropske skupine v okviru štipendijskega programa Davida Rockefellerja, ki deluje v okviru Trilaterale. Tri leta za tem se mu je v programu pridružil še en član iz Slovenije Mark Boris Adrijančič iz podjetja Uber. Tako je Slovenija postala ena izmed najbolj zastopanih in najbolj aktivnih držav na prebivalca v Trilaterali. Organizacija letnega srečanja v Sloveniji je tako naslednji korak pri vzpostavitvi položaja države v tej globalno pomembni organizaciji.

Več iz rubrike