Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo

Razpoloženje v svetovnem gospodarstvu se je zaradi trgovinskega spora močno poslabšalo, opozarja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava, se je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim znižal za 7,7 točke na -10,1 točke. V razvitih gospodarstvih so se poslabšali tudi obeti.
Fotografija: Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo. Foto Tomi Lombar

Ocena trenutnih razmer se je na globalni ravni v tretjem četrtletju znižala za 6,8 točke na -5,4 točke, ocena pričakovanj za prihodnje mesece pa za 8,6 točke na -14,7 točke. "Pričakovanja so na najnižji ravni od lanskega izbruha trgovinskega konflikta," so poudarili na inštitutu.

V Latinski Ameriki, severni Afriki, Skupnosti neodvisnih držav in na Bližnjem vzhodu se pričakovanja za prihodnje mesece sicer niso poslabšala, a že pred tem niso bila posebej optimistična.

"Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo," je še opozoril inštitut.

Trgovinski spor je povzročil ameriški predsednik Donald Trump s svojo protekcionistično politiko, katere najvidnejši rezultat so višje carine na uvoz iz mnogih držav, predvsem Kitajske. Negotovost, ki vlada na trgih, poslabšuje stanje in obete, opozarjajo analitiki.

Več iz rubrike