Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo

Razpoloženje v svetovnem gospodarstvu se je zaradi trgovinskega spora močno poslabšalo, opozarja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava, se je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim znižal za 7,7 točke na -10,1 točke. V razvitih gospodarstvih so se poslabšali tudi obeti.
Fotografija: Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo. Foto Tomi Lombar

Ocena trenutnih razmer se je na globalni ravni v tretjem četrtletju znižala za 6,8 točke na -5,4 točke, ocena pričakovanj za prihodnje mesece pa za 8,6 točke na -14,7 točke. "Pričakovanja so na najnižji ravni od lanskega izbruha trgovinskega konflikta," so poudarili na inštitutu.

V Latinski Ameriki, severni Afriki, Skupnosti neodvisnih držav in na Bližnjem vzhodu se pričakovanja za prihodnje mesece sicer niso poslabšala, a že pred tem niso bila posebej optimistična.

"Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo," je še opozoril inštitut.

Trgovinski spor je povzročil ameriški predsednik Donald Trump s svojo protekcionistično politiko, katere najvidnejši rezultat so višje carine na uvoz iz mnogih držav, predvsem Kitajske. Negotovost, ki vlada na trgih, poslabšuje stanje in obete, opozarjajo analitiki.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: