Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo

Razpoloženje v svetovnem gospodarstvu se je zaradi trgovinskega spora močno poslabšalo, opozarja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava, se je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim znižal za 7,7 točke na -10,1 točke. V razvitih gospodarstvih so se poslabšali tudi obeti.
Fotografija: Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo. Foto Tomi Lombar
Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo. Foto Tomi Lombar

Ocena trenutnih razmer se je na globalni ravni v tretjem četrtletju znižala za 6,8 točke na -5,4 točke, ocena pričakovanj za prihodnje mesece pa za 8,6 točke na -14,7 točke. "Pričakovanja so na najnižji ravni od lanskega izbruha trgovinskega konflikta," so poudarili na inštitutu.

V Latinski Ameriki, severni Afriki, Skupnosti neodvisnih držav in na Bližnjem vzhodu se pričakovanja za prihodnje mesece sicer niso poslabšala, a že pred tem niso bila posebej optimistična.

"Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo," je še opozoril inštitut.

Trgovinski spor je povzročil ameriški predsednik Donald Trump s svojo protekcionistično politiko, katere najvidnejši rezultat so višje carine na uvoz iz mnogih držav, predvsem Kitajske. Negotovost, ki vlada na trgih, poslabšuje stanje in obete, opozarjajo analitiki.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: