Trgovinski sindikat grozi s stavko

Delavci niso ustrezno zaščiteni, neuradno naj bi za koronavirusom zbolela zaposlena v drogeriji Muller, ki bi moral biti zaprt.
Fotografija: Stanje je ponekod nevzdržno, poročajo zaposleni v trgovinah. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Stanje je ponekod nevzdržno, poročajo zaposleni v trgovinah. FOTO: Dejan Javornik

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pozdravljajo vladni ukrep zaprtja trgovin ob nedeljah in odlok o prednostnem vstopu v trgovino za ranljive ciljne skupine v določenem časovnem razponu, ostro pa kritizirajo minimalno dolžino delovnega časa od 8. ure do 20. ure.  "To za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti COVID-19 in dodatne nadure, ki so zelo skromno plačane," so zapisali,

Zahteva Sindikata delavcev trgovine Slovenije je, da se delovni čas omeji do 18. ure oz. se prilagodi lokalnim specifikam, saj so po njihovih besedah na obrobnih območjih in v manjših krajih delovni časi lahko še krajši. Če vlada ukrepa ne bo odpravila v 24 urah, bodo svoje člane pozvali k stavki, tako da bodo ostali doma. 

Obenem v omenjenem sindikatu opozarjajo tudi na ostale pereče probleme. Kršijo se priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru, oprote so trgovine, ki bi morale biti zaprte, zaposleni pa na delovno mesto hodijo bolani. V tej luči sicer pozdravljajo okrepljene inšpekcijske nadzore, ki jih je napovedala vlada."Te dni prejemamo že neobvladljivo število klicev zaposlenih v trgovini in njihovih poslovodij, ki opozarjajo na nevzdržno stanje. Številni poslovodje v slovenskih trgovinah dodatno opozarjajo na nespoštovanja priporočil NIJZ glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru. Trgovinska dejavnosti bi morala namreč zagotoviti 20 m2 površine na posamezno stranko, pri čemer se v kvadraturo ne sme šteti prostor, namenjen prodajnim policam, hladilnikom in drugim stalažam, pač pa se upoštevajo zgolj koridorji, ki so namenjeni obiskovalcem," so zapisali in dodali, da zahtevajo striktni nadzor pristojnih inštitucij nad spoštovanjem priporočila.

Najbolj zaskrbljujoča pa je informacija, ki so jo s Sindikata delavcev trgovine Slovenije sporočili v zvezi z obolelo za koronavirusom. "Po naših neuradnih informacijah, ki smo jih prejeli s strani naših članov, se je na delovnem mestu z koronavirusom okužila zaposlena v drogeriji Muller, čeprav bi morale biti drogerije glede na vladni odlok zaprte."

Ob tem so dodali še, da marsikateri zaposleni zaradi strahu pred odpovedjo in trenutnih pritiskov delodajalcev še vedno prihajajo na delovno mesto tudi s prvimi znaki prehlada ali vročino. V sindikatu zato zahtevajo uvedbo merjenja telesne temperature zaposlenih pred vstopom v poslovne prostore z namenom njihve zaščite kot tudi ostalih državljanov. 

Več iz rubrike