Trg dela se spreminja: kakšno znanje potrebujejo naši otroci?

Zaradi pomanjkanja specifičnih kadrov na trgu imajo mladi danes na stežaj odprta vrata za uspešno karierno prihodnost. Kateri poklici so najbolj iskani?
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

Če je bila še pred desetletjem med devetošolci najbolj priljubljena izbira ob zaključku osnovne šole gimnazija, je danes trend popolnoma drugačen. Po eni strani zahteve na trgu dela, po drugi pa ponovna uveljavitev poklicev, ki so bili nekaj časa zapostavljeni – poklicno in strokovno izobraževanje doživlja preporod, kar dokazujejo tudi podatki statističnega urada: v preteklem šolskem letu je bilo v poklicne, tehniške in strokovne srednješolske programe vpisanih kar 65,3 % vseh dijakov.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Ugotovitve KPK kršiteljem zapirajo vrata državnih družb

Zakon o SDH prinaša zaostrovanje pogojev za nadzornike in člane uprav državnih družb.

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.