Tretji paket ukrepov: država bo subvencionirala krajši delovni čas

Turizmu, ki velja za eno najbolj prizadetih panog zaradi epidemije, namerava vlada na pomoč priskočiti s posebnimi vavčerji.
Fotografija: Ministrstvo za gospodarstvo v dejavnostih gostinstvo in turizem predlaga tudi podaljšanje ukrepa čakanja na delo za en mesec, torej do konca junija.
Odpri galerijo
Ministrstvo za gospodarstvo v dejavnostih gostinstvo in turizem predlaga tudi podaljšanje ukrepa čakanja na delo za en mesec, torej do konca junija.

Posebni delovni skupini socialnih partnerjev bosta danes po pričakovanjih uskladili ukrepe, ki bodo vključeni v tretji paket ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Tokrat naj bi posebno pozornost posvetili turizmu in gostinstvu, vsem podjetjem pa bo na voljo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

Za krajši delovni čas kar do ene milijarde

Smernice za tretji protikoronski zakon je vlada sindikatom in delodajalcem predstavila v petek na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ko je minister za delo Janez Cigler Kralj povedal, da naj bi bila shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa vredna od pol do ene milijarde evrov. Država bi z evropskimi sredstvi sofinancirala do polovice delovnega časa posameznega delavca, ukrep pa bi lahko koristili delodajalci iz vseh panog.

Nosilni ukrep novega zakona naj bi bilo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki naj bi ga bili deležni delodajalci, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Ministrstvo za delo bi razširilo tudi nabor upravičencev do državne pomoči.

Vavčerji za zaposlene in samozaposlene

Turizmu, ki velja za eno najbolj prizadetih panog zaradi epidemije, namerava vlada na pomoč priskočiti s posebnimi vavčerji, ki jih bo mogoče koristiti pri slovenskih turističnih ponudnikih. Kot je razvidno iz gradiva, ki ga je pridobila STA, naj bi bone v višini 200 evrov izplačali vsem redno zaposlenim in samozaposlenim, starim vsaj 18 let. Ukrep naj ne bi vplival na izplačila regresa.
Ministrstvo za gospodarstvo v dejavnostih gostinstvo in turizem predlaga tudi podaljšanje ukrepa čakanja na delo za en mesec, torej do konca junija.

Osnutek zakona s temi in drugimi ukrepi bosta danes pretresli in uskladili v petek ustanovljeni delovni skupini, vlada pa naj bi zakon potrdila v torek in ga takoj poslala v obravnavo v DZ. Sindikati sicer pred tem zahtevajo še eno sejo ESS.

Več iz rubrike