Trajnostni razvoj: Kako to uspeva Dancem

Javno-zasebna podnebna partnerstva, ki industrijske sektorje peljejo v trajnostni razvoj.
Fotografija: Danska, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Danska, Foto: Shutterstock

Aprila letos so Danci med svojim najvišjim managementom (direktorji, člani uprav in višje vodstvo) opravili raziskavo o trajnosti. Med več kot 1300 sodelujočimi jih je 70 odstotkov vprašanih potrdilo, da je delovanje po enem ali več globalnih ciljih OZN, predpogoj za konkurenčnost njihove organizacije. Rezultate danske raziskava in model, ki jih pelje v trajnostni napredek, bo v četrtek, 10. junija, na MQ konferenci Združenja Manager predstavil direktor največjega danskega združenja managerjev.

Omenjena raziskava je tako pokazala, da se 70 odstotkov vprašanih danskih managerjev strinja s trditvijo, da je predpogoj za konkurenčnost organizacije trajnostno delovanje. Da danskemu gospodarstvu uspeva, veliko pripomore tudi dober dialog z vlado, ki je na srečo sprejela tradicijo druženja in jo uporabila v boju proti podnebnim spremembam.
 
Danska podjetja sedaj igrajo ključno vlogo pri doseganju danskega cilja, zmanjšanje toplogrednih plinov za 70 odstotkov do leta 2030, in zagotavljanje, da zeleni prehod postane 'gonilo zelene rasti' za danska podjetja. Danska vlada je v dialogu s poslovno skupnostjo vzpostavila 13 podnebnih partnerstev. S ciljem, da skupaj prepoznajo ideje, ki lahko pomagajo pri reševanju podnebnih sprememb, hkrati pa tako Dansko postavljajo za pionirsko državo na tem področju pred ostalim svetom.
Torkild Justesen, FOTO: Nicolai Lorenzen
Torkild Justesen, FOTO: Nicolai Lorenzen

Sektorski načrt za zmanjšanje ogljičnega odtisa do leta 2030


Partnerstva delujejo tako, da vsako od 13 javno-zasebnih podnebnih partnerstev zastopa en industrijski sektor. In vsako ima nalogo, da v tako imenovanem sektorskem načrtu oblikujejo, kako bo vsak sektor prispeval k zmanjšanju ogljičnega odtisa do leta 2030. Podnebna partnerstva lahko predlagajo pobude v svojem sektorju in pobude, ki prispevajo k zmanjšanju v drugih sektorjih oziroma širše v mednarodnem okolju.

image_alt
Micrososft: Kitajska bo z umetno inteligenco nadzorovala svet

Torkild Justesen, direktor največjega danskega združenja managerjev Lederna, pa pri postavljanju zgleda danskega gospodarstva za svet, poudarja tudi pomen sprememb v dojemanju ter miselnosti managementa: »Ni mogoče spreminjati sveta in ga delati trajnostnega, če se ne močno osredotočimo na cilje ljudi. Potrebujemo zdrave in dobre zaposlene, potrebujemo pravo izobrazbo in trajnostno znanje za vse, potrebujemo raznolikost in enakost spolov, da zagotovimo, da uporabljamo vse pametne ume. Ustvariti moramo nova in zanimiva delovna mesta in zagotoviti dolgoročno gospodarsko rast, medsebojno se moramo navdihovati, sodelovati pri tem, kako sprejemati podnebne ukrepe in najti načine za znižanje stroškov.«

Direktor največjega danskega združenja manager bo tudi gost MQ konference Združenja Manager v četrtek 10.6., na kateri bodo v živo na Brdu pri Kranju v dopoldanskem programu govorili o trajnostnem voditeljstvu.

Več iz rubrike