Predstavitvena informacija

Tradicijo sajenja dreves je vredno ohranjati

V Merkurju bodo v septembru negovali tradicijo sajenja dreves ob rojstvu otroka in bodo vsem novorojenčkom podarili sadiko drevesa.
Fotografija: Sajenje dreves je del slovenske kulture. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Sajenje dreves je del slovenske kulture. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Drevesa imajo v slovenski kulturi posebno mesto. Po površinskem deležu, poraščenem z gozdovi, je namreč Slovenija na četrtem mestu v Evropi. Tako se radi pohvalimo, da živimo v zeleni deželi, kjer imamo zaradi bogatega ruralnega in tudi urbanega drevesnega ekosistema čistejši zrak in prijaznejši življenjski habitat. Hkrati pa imamo pri nas lepo tradicijo, ki narekuje, da ob rojstvu otroka posadimo drevo. Ker si v Merkurju želijo, da bi tudi v prihodnje živeli v zelenem okolju, hkrati pa kot podjetje z več kot 120-letno tradicijo negovati stare navade in širiti zelene površine, so zasnovali novo družbeno odgovorno akcijo. Ta bo potekala od 3. septembra do 15. oktobra pod sloganom Tradicijo sajenja dreves je vredno ohranjati, poleg ozaveščanja pa bodo v septembru novorojenčkom v Sloveniji podarili sadiko avtohtonega slovenskega drevesa. 

FOTO: Merkur
FOTO: Merkur

»V Merkurju smo si zadali, da to izročilo pomagamo prenašati naprej, na prihodnje generacije, ki se že soočajo z dejstvom, da čista narava ni več nekaj samoumevnega in da moramo z okoljem ravnati odgovorneje. Zato je najbolj trajnosten družbeno odgovorni akt, ki ga lahko v Merkurju naredimo na področju drevesnih sadik, skrb, da bo v našem okolju raslo tudi v prihodnje čim več sveže posajenih dreves. Zato bomo vsem otrokom, rojenim v septembru 2020 v Sloveniji, podarili eno izmed avtohtonih sadik drevesa iz Merkurjeve ponudbe, sadiko lipe ali breze, in s tem spodbudili k obujanju stare tradicije dolgoročno,«
pojasnjuje Lidija Rakuša, direktorica marketinga Merkur trgovina d. o. o

Tako bodo starše s pomočjo slovenskih porodnišnic ves september 2020 obveščali, da jih za njihove novorojence čaka brezplačna drevesna sadika v njim najbližjem Merkurjevem vrtnem centru. Na ta način jih bodo spodbudili k ohranjanju starega slovenskega običaja sajenja dreves ob rojstvu otroka. »Želimo si, da bi se ta lepa tradicija, ki narekuje, da ob rojstvu otroka posadimo drevo, prenašala še naprej iz roda v rod in da se nanjo ne pozabi,« še dodaja Lidija Rakuša.

Drevo je za vsakogar
In ker lahko drevo pravzaprav posadi vsakdo, v Merkurju hkrati vabijo vse, da se pridružijo pobudi in v septembru, ki je najbolj primeren za sajenje dreves, posadijo drevo v želji, da nam lahko vsem proizvaja kisik in daje v prihodnje senčno zatočišče ter bolj zeleno prihodnost. V Merkurjevih centrih je tako na voljo 28 različnih sadik dreves. Kupci lahko izbirajo med rdečelistnim javorjem, kostanjem, navadno brezo, močvirskim hrastom, lipo in številnimi drugimi. Hkrati pa bodo v Merkurjevih trgovskih centrih dobili tudi odlične nasvete za sajenje in vzdrževanje dreves.*Vir: Zavod za gozdove RS, McAliney, Mike. Argumenti za ohranjanje zemljišč: dokumentacija in viri informacij za varstvo zemljiških virov, zaupanje v javno zemljišče, Sacramento, CA, december 1993, Skupna objava ameriške službe za gozdove in mednarodnega združenja arborikulture, New York Times, Okolje Kanada, nacionalna agencija za okolje Kanade

Več iz rubrike

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.