Tožba Googlu: Tudi ko ga ne uporabljaš, telefon zabeleži lokacijo 340-krat dnevno

Francosko združenje za varstvo potrošnikov je sporočilo, da so vložili skupinsko tožbo proti ameriškemu velikanu Google zaradi kršenja evropske uredbe o varstvu podatkov. V tožbi zahtevajo konec zlorabe osebnih podatkov in kompenzacijo v višini do tisoč evrov.
Fotografija: udi ko ne uporabljaš storitev Google, tvoj telefon zabeleži geolokacijo 340-krat dnevno. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
udi ko ne uporabljaš storitev Google, tvoj telefon zabeleži geolokacijo 340-krat dnevno. Foto Blaž Samec

Združenje UFC-Que Choisir je v izjavi sporočilo, da je cilj skupinske tožbe v Parizu "končanje zahrbtnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov, predvsem tistih, ki uporabljajo naprave z Googlovim sistemom Android, in da prejmejo kompenzacijo v višini do tisoč evrov".

Predsednik združenja Alain Bazot je za AFP dejal, da je to prva zahteva za nadomestilo v Franciji in Evropi.

V primeru zmage na sodišču bo moral Google izplačati nadomestilo okoli 28 milijonom uporabnikov androidnih naprav v Franciji, je dodal. A Bazot ne pričakuje hitre odločitve, postopek bi lahko po njegovi oceni trajal tudi do osem let.

Po prepričanju združenja podjetje utaplja potrošnike v neskončnih pravilih in resno otežuje, kako lahko potrošniki upravljajo s svojo geolokacijo. Opozarjajo, da Google s tem vdira v zasebnost uporabnikov. "Tudi ko ne uporabljaš storitev Google, tvoj telefon zabeleži geolokacijo 340-krat dnevno," dodajajo.

Tehnološki velikan je v Franciji v zadnjih mesecih utrpel že dva poraza. Januarja je francoski regulator CNIL naložil Googlu rekordno kazen v višini 50 milijonov evrov zaradi kršenja uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Mesec kasneje pa je pariško sodišče ukazalo Googlu umik neprimernih členov iz pravil uporabe, ki jih mora sprejeti potrošnik.

Več iz rubrike

aktualno

V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

Komentarji: