Tomaš Sedlaček na 34. Finančni konferenci

V Portorožu poteka 34. Finančna konferenca, na kateri govorijo o finančnih izzivih sveta, Evrope in Slovenije. Glavni govornik je bil češki ekonomist in pisatelj Tomaš Sedlaček, med gosti pa je tudi direktor generalnega direktorata Evropske komisije za gospodarske in denarne zadeve Istvan P. Szekely.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Sedlaček je govoril o finančnih izzivih sveta, Evrope in Slovenije, Szekely pa je udeležencem konference predstavil, kako Slovenijo vidi Evropska komisija. Menda zelo pozitivno. Med govorniki prvega dne je bil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle, ki je orisal ekonomsko ogledalo Slovenije.

Češki ekonomist in filozof Tomáš Sedláček je za Delo povedal, da želi administracija Donalda Trumpa graditi zidove in da takih ZDA nismo nikoli poznali, saj so vedno zagovarjali svobodno trgovino. Zdaj temu nasprotujejo, največji zagovornik proste trgovine je postala Kitajska – ki ima svoj zid že stoletja. Evropo vidi kot vzor, ki lahko kaže pot ostalim kontinentom. Brexit je označil za "neumnost", saj se mu zdi, da so Britanci glasovali proti tujcem v državi in ne proti EU. Na tej točki pa so se zmotili.

Drugi dan konference

Tema drugega dne konference so vrednotenja delnic, novi poslovni modeli v zdravstvu, novi načini financiranja malih in srednje velikih podjetij ter startupov ter pokojninski sistem. Med gosti so bili direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjan Sušelj, glavni ekonomist skupine Alta Sašo Stanovnik in predsednica uprave Pokojninske družbe A Karmen Dietner.

Konferenca se zaključi s pogovorom z Mojmirjem Mrakom z ljubljanske ekonomske fakultete o izzivih Slovenije in EU.

Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: