Tim Cook, prvi mož Appla z višjo nagrado

Ameriški tehnološki velikan Apple je po uspešnem poslovnem letu glavnemu izvršnemu direktorju Timu Cooku naklonil višjo nagrado kot lani. Za poslovno leto, ki se je izteklo s koncem septembra, je namreč prejel 9,33 milijona dolarjev bonusa, izhaja iz gradiva za februarsko skupščino.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

V obrazložitvi so v vodstvu podjetja med drugim zapisali, da je Apple v minulem poslovnem letu presegel zastavljene cilje tako pri prihodkih kot pri dobičku iz poslovanja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. V letu prej je Cook ob slabši prodaji pametnih telefonov iphone prejel 5,4 milijona dolarjev nagrade.

Sicer je osnovna plača Cooka v minulem poslovnem letu znašala 3,06 milijona dolarjev, prejel pa je še za 89,2 milijona dolarjev delnic.

Applovi dokumenti razkrivajo tudi, da mora v skladu z odločitvijo upravnega odbora Cook zdaj za vsa zasebna in poslovna potovanja uporabljati zasebno letalo, razlog sta varnost in učinkovitost. V letu 2017 je tako Apple za potovanja Cooka z zasebnim letalom plačal dobrih 93.000 dolarjev, še 224.000 dolarjev so stali dodatni varnostni ukrepi za zaščito glavnega izvršnega direktorja podjetja.

Cookov predhodnik Steve Jobs je sicer imel svoje lastno zasebno letalo, ki mu ga je Apple podaril leta 2000 v zahvalo za izvedeno transformacijo podjetja, v katerega se je vrnil leta 1996. Kadar je Jobs letalo uporabljal v poslovne namene, je stroške krilo podjetje.

Apple je v poslovnem letu 2017 vknjižil 229,2 milijarde dolarjev prihodkov, dobiček iz poslovanja pa je znašal 61,3 milijarde dolarjev.

Več iz rubrike

aktualno

Na udaru bodo predvsem prihodnje generacije

Deset odstotkov najbogatejših zemljanov je odgovornih za več kot polovico vseh emisij med leti 1990 in 2015.

aktualno

Teden restavracij z oktobrsko izvedbo cilja na 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah.

aktualno

Gospodarstveniki z MOP o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor je v soboto na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo dolgoročno podnebno strategijo Slovenije pod sloganom #priložnos#izziv#izvedlljivost.

aktualno

Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.

Komentarji: