Tiktok obtožen agresivnega zbiranja osebnih podatkov

Strokovnjaki za kibernetsko varnost so zaskrbljeni glede socialnega omrežja TikTok
Fotografija: TikTok je v lasti kitajskega multinacionalnega internetnega podjetja ByteDance s sedežem v Pekingu FOTO: Delo
Odpri galerijo
TikTok je v lasti kitajskega multinacionalnega internetnega podjetja ByteDance s sedežem v Pekingu FOTO: Delo

Strokovnjaki za kibernetsko varnost so avstralske uporabnike aplikacije TikTok opozorili, da bi lahko kitajska vlada aplikacijo uporabila za zbiranje osebnih podatkov, od sporočil s prijatelji v aplikaciji do natančne lokacije naprave.

Na to je opozorilo poročilo avstralsko-ameriškega podjetja za kibernetsko varnost Internet 2.0, ki je ugotovilo, da najbolj priljubljena aplikacija za družbene medije letos od svojih uporabnikov zbira "preveliko" količino informacij.

Kakšna je razlika v načinu zbiranja podatkov v aplikaciji TikTok?

Med načini zbiranja podatkov družbe TikTok so zbiranje seznamov stikov uporabnikov, dostop do koledarjev, pregledovanje trdih diskov, vključno z zunanjimi diski, in geolociranje naprav po urah.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

»Ko je aplikacija v uporabi, ima več dovoljenj, kot jih dejansko potrebuje,« je dejal eden od direktorjev podjetja Internet 2.0 in eden od urednikov poročila.

»Ta dovoljenja so privzeta. Ko uporabnik tega na primer ne dovoli, TikTok še vedno nenehno sprašuje po dostopu. Če Facebooku poveste, da nečesa ne želite deliti, vas ne bo več spraševal. TikTok je veliko bolj agresiven. Aplikacija lahko uspešno deluje in bo delovala tudi brez zbiranja teh podatkov. Zato menimo, da je edini razlog, zakaj zbira te podatke, zbiranje podatkov,« je sklenilo poročilo.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Ali je TikTok povezan s kitajsko vlado?

TikTok je v lasti kitajskega multinacionalnega internetnega podjetja ByteDance s sedežem v Pekingu. Ustanovitelj Zhang Yiming je na Bloombergovem indeksu milijarderjev na 28. mestu.

Podjetje ByteDance je v preteklosti zanikalo povezavo s kitajsko vlado in trditev označilo za "dezinformacijo", potem ko so različna uhajanja informacij nakazovala, da cenzurira gradivo, ki ni v skladu s kitajsko zunanjo politiko ali človekovimi pravicami v državi.

image_alt
TikTok riše smernice spletnega iskanja

"Navajajo, da njihova aplikacija ni povezana s Kitajsko, ni dostopna kitajskim organom in ne bo sodelovala s kitajskimi organi," je dejal Potter.

Ali ste v nevarnosti?

V skladu s kitajskimi zakoni o nacionalni varnosti morajo kitajska podjetja na zahtevo vlade deliti dostop do podatkov, ki jih zbirajo.

"Ko ste v prevladujoči kitajski aplikaciji, ste v drugačnem digitalnem ekosistemu," je dejal Potter. Od tega, kdo ste, je lahko odvisno, kakšno "stopnjo tveganja" prevzemate.

Na individualni ravni povprečen uporabnik morda ni neposredno ogrožen, je dejal Potter. "Če pa ste vključeni v razprave in debate o bolj občutljivih, političnih temah ... zelo hitro postanete zanje zelo zanimivi."

Več iz rubrike