Thomas Cook: Kolaps najstarejšega turističnega velikana (VIDEO)

V turistični organizaciji Thomas Cook trenutno dopustuje okoli 600.000 ljudi. Zaradi stečaja ni jasno, kako bodo vse spravili nazaj domov. Na kocki je tudi 22.000 zaposlenih.
Fotografija: Thomas Cook poslovalnica v Londonu. REUTERS
Odpri galerijo
Thomas Cook poslovalnica v Londonu. REUTERS

Po neuspešnih pogajanjih, da bi rešili najstarejše počitniško podjetje, je Thomas Cook dokončno propadel. Družba prenehala delovati s takojšnjim učinkom. "Uprava družbe je sklenila, da nima druge možnosti, kot da sprejme ukrepe za začetek prisilne likvidacije s takojšnjim učinkom," so navedli.

178 let staro podjetje kljub prizadevanjem ni uspelo zagotoviti novih zasebnih vlagateljev.

Kaj se je zgodilo?

V podjetju so sicer pripravili načrt sanacije s pomočjo kitajskega investitorja Fosun Tourism Group, ki naj bi prispeval 450 milijonov funtov in pridobil 75 odstotkov turističnega dela britanske skupine in 25 odstotkov njene letalske družbe. Še 450 milijonov funtov naj bi prispevali upniki in banke, ki bi pridobili preostale deleže omenjenih enot, a načrt je splaval po vodi.

Banke zahtevale dodaten pogoj – 200 milijonov funtov rezerve za pokritje morebitnih dodatnih finančnih potreb v zimskem času. Ni jim uspelo, zato je 178 let staro podjetje propadlo.

Ko je bilo še vse v redu: Traditicionalna glasbena skupina med nastopom za turiste in kupce Thomas Cook storitev v Tuniziji. REUTERS
Ko je bilo še vse v redu: Traditicionalna glasbena skupina med nastopom za turiste in kupce Thomas Cook storitev v Tuniziji. REUTERS


Pogled z borze: Thomas Cook je kotiral tako na Londonski borzi kot na Frankfurtski borzi. Družba je prenehala trgovati 23. septembra 2019, potem ko je bila razglašena za finančno insolventno.
 

Oglas turističnega velikana iz leta 1986:
Zaradi stečaja je v tujini obstalo 600.000 turistov, med njimi 150.000 Britancev, ki pri vrnitvi v tujino računajo na pomoč vlade. Britanski premier Boris Johnson je še pred uradno razglasitvijo stečaja napovedal, da bo vlada storila vse, kar je v njeni moči, da britanskim državljanom omogoči povratek v domovino. "Vsem, ki so trenutno v tujini s Thomas Cookom in naj bi se v domovino vrnili v prihodnjih dveh tednih, bomo omogočili prevoz domov čim bližje predvidenemu datumu povratka," so zapisali na vladi.

Več iz rubrike