Teža e-odpadkov v dveh letih narasla za osem odstotkov

Teža e-odpadkov, ki vključujejo različne pokvarjene, neuporabne in nedelujoče elektronske naprave, se je na globalni ravni med letoma 2014 in 2016 povečala za osem odstotkov na 44,7 megatone. V povprečju je vsak prebivalec lani ustvaril 6,1 kilograma e-odpadkov, kar je pet odstotkov več kot v 2014, kaže poročilo Univerze Združenih narodov.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Teža lani ustvarjenih e-odpadkov, kamor umeščamo vse od dotrajanih hladilnikov, televizij, solarnih panelov, mobilnih telefonom in računalnikov, je bila enaka teži devetih piramid v Gizi ali pa 1,23 milijona polnih tovornjakov, kaže najnovejše poročilo Univerze Združenih narodov.

Če bi vse te tovornjake, polne elektronskih odpadkov, postavili v kolono, bi prišli od New Yorka do Bangkoka in nazaj. E-odpadki pa se bodo v prihodnje še bolj kopičili. Leta 2021 naj bi ustvarili že 55,2 megatone električnih odpadkov leto, kar bo 17 odstotkov več kot v letu 2016.

Lani je bilo le okrog 20 odstotkov e-odpadkov ustrezno zbranih in recikliranih, čeprav so bogat vir zlata, srebra, bakra in drugih materialov, ki se jih lahko ponovno uporabi.

Poročilo Univerze Združenih narodov med vzroki za rast elektronskih odpadkov navaja predvsem nižje cene elektronskih naprav, ki so vse bolj dostopne tudi ljudem v manj razvitih državah, medtem ko si bogatejši pogosteje privoščijo novejše izdelke.

Največ e-odpadkov na prebivalca so lani beležili v Avstraliji in Novi Zelandiji, kjer je vsak prebivalec povprečno ustvaril za 17,3 kilograma e-odpadkov. Le šest odstotkov jih je bilo recikliranih. Sledili so Evropejci s 16,6 kilograma elektronskih odpadkov, vendar pa so reciklirali 33 odstotkov teh odpadkov.

Najmanj odpadkov ustvarijo v Afriki, in sicer v povprečju 1,9 kilograma na prebivalca, vendar pa ni dovolj zanesljivih podatkov o tem, koliko jih je recikliranih.

Več iz rubrike