Tesla zagnala proizvodnjo modela 3

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v petek dva tedna pred prvotno načrtovanim datumom zagnal proizvodnjo modela 3, ki je po navedbah družbe prvi njihov avtomobil za širši segment kupcev. Avgusta naj bi jih izdelali 100, nato pa do konca leta 20.000 mesečno. Prihodnje leto naj bi proizvodnja zrasla na 10.000 vozil tedensko.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Model 3 bo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v ZDA stal 35.000 dolarjev (30.460 evrov), kar je precej manj od modelov S in X.

Prvi mož Tesle Elon Musk je prek Twitterja sporočil, da se obeti glede proizvodnih zmogljivosti hitro izboljšujejo, zato bi jim že do konca leta morda lahko uspelo izdelati 20.000 vozil mesečno. Teslini načrti sicer vključujejo skupno milijon proizvedenih vozil letno do leta 2020.

Povpraševanje po modelu 3 je zelo veliko. V Tesli napovedujejo, da bodo trenutno oddana naročila izpolnili do sredine prihodnjega leta.

Sredstva za proizvodnjo je družba zbirala tudi s prodajo delnic in zamenljivih obveznic. Po podatkih iz marca so želeli s prvimi zbrati 250 milijonov dolarjev, z obveznicami pa 750 milijonov dolarjev. Ali jim je načrte uspelo uresničiti, tuje agencije ne poročajo.

V družbi so takrat sicer pojasnili, da želijo z zbiranjem dodatnih sredstev uravnotežiti bilance in preprečiti morebitna finančna tveganja zaradi zagona proizvodnje novega modela.

Tesla je ta teden sporočila tudi, da je v drugem letošnjem četrtletju kupcem dobavila dobrih 22.000 vozil, kar je 53 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V prvi polovici letošnjega leta je tako na ceste zapeljalo okoli 47.100 novih Teslinih jeklenih konjičkov.

Kljub temu je podjetje v prvem letošnjem četrtletju povečalo izgubo, in sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani za 17 odstotkov na 330 milijonov dolarjev. Prihodki so se sicer več kot podvojili z 1,15 na 2,7 milijarde dolarjev.

Čeprav Teslo izguba spremlja že vseh 14 let poslovanja, je tržna vrednost podjetja v ponedeljek znašala skoraj 60 milijard dolarjev, kar je skoraj 10 milijard več kot v začetku maja.

Več iz rubrike

Komentarji: