Tekmovanje za start-upe s področja trajnostne energije

Do 19. aprila poteka zbiranje prijav za novo izdajo tekmovanja PowerUp!, ki je namenjeno start-upom iz 24 srednjeevropskih držav. V lanskem tekmovanju si je mesto v pospeševalniku s posebnim povabilom partnerja MOL Group prislužila tudi slovenska ekipa Mebius.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Osrednji temi tekmovanja sta energija in čista tehnologija, prijaviti pa se je mogoče tudi z rešitvami na področjih mobilnosti, kibernetske varnosti, pametnih mest ter tehnologij za omejevanje izpustov škodljivih prašnih delcev.

Poleg zmagovalca, ki bo prejel 30.000 evrov, bosta nagrajeni tudi drugo- in tretjeuvrščena rešitev (z denarno nagrado v vrednosti 10.000 oz. 5.000 evrov). Avtorji najzanimivejših projektov bodo povabljeni v prestižni pospeševalnik Highway® t.i. skupnosti znanja in inovacij EIT InnoEnergy, ki podjetniškim ekipam nudi financiranje v višini do 150.000 evrov.

Tokratni PowerUp! je že četrti po vrsti, poteka pa v 24 srednjeevropskih državah. V lanskem tekmovanju si je mesto v pospeševalniku s posebnim povabilom partnerja MOL Group prislužila tudi slovenska ekipa Mebius, ki je v sodelovanju s Kemijskim inštitutom razvila katalizator, ki poveča moč vodikove gorilne celice za 2,2-krat več kot so to zmožni ostali produkti na trgu, nižji pa so tudi stroški izdelave takšnega katalizatorja, saj ta za izdelavo potrebuje manj platine. Njihovi potencialni kupci imajo to prednost, da lahko obdržijo moč svojih vodikovih gorilnih celic, a za izdelavo porabijo manj komponent in s tem zmanjšajo stroške izdelave ali pa se odločijo, da bodo povečali moč vodikove gorilne celice, je ob lanskoletnem izboru najbolj inovativnih energetskih start-upov v ABC pospeševalniku, ki je InnoEnergyjev slovenski partner, povedal Jernej Hočevar iz Mebiusa.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: