Švicarska centralna banka lani z rekordnim dobičkom

Švicarska centralna banka (SNB) je lani ustvarila rekordnih 54 milijard frankov (46 milijard evrov) dobička, potem ko je imela v letu pred tem za 24,5 milijarde frankov dobička. Rast dobička so pripisali predvsem nižji vrednosti franka, ki je v primerjavi z evrom lani izgubil skoraj 10 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Švicarska centralna banka je imela konec novembra za 784 milijard frankov državnih zalog tujih valut, kar je predstavljalo okrog 94 odstotkov njene bilance. Samo s tujimi valutami je lani ustvarila za 49 milijard frankov dobička.

V preteklih letih je švicarska centralna banka pogosto kupovala evre, s čimer je želela preprečiti preveliko rast franka. Močen frank namreč škodi švicarskim izvoznikom, ki so zaradi tega manj konkurenčni.

Švicarska centralna banka za prihodnje leto napoveduje še višji dobiček, ki naj bi dosegel 69 milijard frankov.

Visok dobiček je SNB prepričal, da letos izplača najvišje možne dividende, v višini 15 frankov na delnico. Njeni lastniki bodo tako dobili izplačanih za dve milijardi frankov dobička.

V nasprotju z večino centralnih bank sicer švicarska ni v lasti države, temveč v lasti švicarskih kantonov, kantonskih bank, zasebnikov in podjetij.

Več iz rubrike