Predstavitvena informacija

Svetovne novosti s področja industrije, sicer skrite očem, predstavljene na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju

Vodilni proizvajalci, nosilci ključnih blagovnih znamk na področju orodjarstva, strojegradnje, varjenja in rezanja, materialov in komponent ter naprednih tehnologij, se bodo letos od 9. do 12. aprila predstavili na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju.
Fotografija: Bo prihodnost robotizirana? Foto: Celjski sejem
Odpri galerijo
Bo prihodnost robotizirana? Foto: Celjski sejem

Največji in najpomembnejši v Jugovzhodni Evropi
S hitro rastjo razstavljavcev in obiskovalcev je v zadnjih nekaj letih Mednarodni industrijski sejem postal največji in najpomembnejši s področij industrije v Jugovzhodni Evropi. Letos se bo predstavilo skoraj 900 blagovnih znamk iz več kot 30 držav. Sejem, ki je vsaki dve leti, je tako odlična priložnost za spoznavanje vrhunskih proizvodov ter za najhitrejše in najcenejše sklepanje posla s proizvajalci in zastopniki z vsega sveta.

MIS je največji in najpomembnejši sejem s področja industrije v JV Evropi. Foto: Celjski sejem
MIS je največji in najpomembnejši sejem s področja industrije v JV Evropi. Foto: Celjski sejem

 
Celjsko sejmišče se v času Mednarodnega industrijskega sejma spremeni v raj za ljubitelje svetovnih novosti, ki jih zaradi velike vrednosti ni mogoče videti nikjer drugje. Na ogled bodo novi načini vpenjanja orodij, novitete na področju čiščenja obdelovalnih strojev, odrezovanja in 3D-tiskanja, predstavljeni bodo tudi novi stroji in orodja, ki šele prihajajo na trg. Poleg ogleda prvovrstnih proizvodov pa sejem ponuja številna predavanja z vrhunskimi predavatelji in mednarodnimi strokovnjaki s področja industrije.
 
Predstavil se bo robot NAO. Foto: Celjski sejem
Predstavil se bo robot NAO. Foto: Celjski sejem

Bo prihodnost povsem robotizirana?
Prihodnost industrije in družbe bo močno povezana z roboti, in to ne le v industriji. Humanoidni roboti že postajajo del človekovega vsakdana, še posebej na Japonskem, kjer se starostna struktura ljudi drastično povečuje in roboti postajajo čedalje večja pomoč pri vsakodnevnih opravilih. V duhu tega bo na Mednarodnem industrijskem sejmu predstavljen 60 cm visok programabilen humanoidni robot Blue NAO Evolution, ki ga je Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru donirala revija IRT3000. S pomočjo humanoidnega robota študentje preučujejo možnosti opravil, ki jih lahko robot NAO opravlja, ter načine, kako ga vključiti v človekov vsakdan.

O prihodnosti avtomatizacije z roboti in o tem, kaj nam ta prinaša, bo spregovoril osrednji govornik letošnjega sejma Tomas Ibler. Kot strokovnjak na področju avtomatizacije in robotike ter finančni direktor za Vzhodno Evropo iz japonskega robotskega velikana Fanuc bo odgovoril na vprašanja, ki si jih zastavlja marsikdo. Kako lahko človek in robot sodelujeta, kakšne so razsežnosti umetne inteligence in kaj lahko industrijski robot naredi za nas? Tomas Ibler nas bo popeljal po poti preteklosti, sedanjosti in prihodnosti industrijskih robotov ter predstavil trenutne trende s področja robotizacije.

Pomembnost varilcev iz dneva v dan večja
Praktično ni izdelka, ki ne bi bil tako ali drugače varjen oz. spajan. Kako velik del varivost prispeva k našemu vsakdanu, bomo opominjali na dnevu varilne tehnike, 10. aprila 2019. Svoje znanje boste lahko širili na predavanjih priznanih strokovnjakov, ki se bodo zbrali tudi na okrogli mizi. Tema tokratnega dneva varilne tehnike so specialne industrijske aplikacije. Kaj vse in kako se vari, kakšni so problemi varivosti ter kakšna oprema in avtomatizacija se pri tem uporabljata, bo prikazano v letošnjem sklopu predavanj. Na dnevu varilne tehnike bo tudi tradicionalno državno tekmovanje varilcev, na katerem se bodo imeli možnost izkazati najboljši.

Več iz rubrike