Svet kapitala: Z UTD ostajajo brezposelni, a srečni

V petkovi številki Sveta kapitala, ki ga dobite skupaj s časnikom Delo, preberite vse o finskem eksperimentu z uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Brezposelni so po letu dni sicer brez zaposlitve, a srečnejši.
Fotografija: V Svetu kapitala podrobneje analiziramo končani eksperiment s Finske o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka.
Odpri galerijo
V Svetu kapitala podrobneje analiziramo končani eksperiment s Finske o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka.

Tokrat v Svetu kapitala Simona Drevenšek podrobneje analizira končani eksperiment s Finske, kjer je dva tisoč naključno izbranih brezposelnih v letu 2017 dobivalo vsak mesec 560 evrov univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Je poskus uspel? Da in ne. Ljudje so bili srečnejši, a večina vključenih v eksperiment je ostala brezposelna. In kako bi se UTD obnesel v Sloveniji?

Pija Kapitanovič se sprašuje, komu in čemu v resnici služi minimalna plača – je to le voda na mlin pridobivanju političnih glasov ali dvigovanje minimalne plače res zmanjšuje revščino, spodbuja potrošnjo družbe? In kje je srednji razred v zahodnem svetu danes? Medtem ko v razvijajočih se državah raste, celo cveti, v zahodnem svetu počasi, a zanesljivo, izgublja svojo vlogo v družbi, piše Jan Bratanič.
 
Pomembna tema, s katero se bo v bližnji prihodnosti soočal ves svet, pa so podnebne spremembe. Kako bodo te vplivale na gospodarstvo, ugotavlja Klemen Košir. V rubriki Vsakdanje navade uspešnih, pa smo se pogovarjali s slovensko »ambasadorko« boja proti podnebnim spremembam, Lučko Kajfež Bogataj.

Ker vam privoščimo dobro branje. | Svet kapitala

Več iz rubrike

aktualno

Britanci sproščajo ukrepe, a niso vsi prepričani da bodo »preživeli«

Velika Britanija se je po treh mesecih karantene počasi odpira, medtem pa lastniki podjetij ne vedo ali bo gospodarstvo dejansko tudi zaživelo.

aktualno

V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

Komentarji: