Svet kapitala: Voditeljstvo, ki navdihuje
O

V prihajajoči petkovi izdaji časnika Delo bodo bralke in bralci dobili prav poseben poseben izvod Sveta kapitala.
Fotografija: Posebna priloga poslovnega tednika Sveta kapitala bo v vaših rokah že v petek.
Posebna priloga poslovnega tednika Sveta kapitala bo v vaših rokah že v petek.

V petek bo Delu priložena posebna izdaja Sveta kapitala na temo voditeljstva prihodnosti. Poiščite navdihe za učinkovito vodenje tudi vi in ob tem ne pozabite – srčnost je ključ do uspeha.
 
V uvodniku posebne izdaje odgovorna urednica Petra Kovič poudarja: »Pri poslu so pomembni ljudje! To ni oguljen kliše, to je večna in edina resnica. Kaj naj počne tovarnar brez delavcev, kaj ravnatelj brez učiteljev, kaj vodstvo medijske hiše brez novinarjev ipd.? Podjetje je vendarle nekakšen človeški projekt, ki združuje ljudi okoli ciljev ali celo sanj, ki prižigajo najmočnejše motorje vsakogar, ki je v njem. Zatorej, sem prepričana, bi morali ozaveščeni menedžerji posel razumeti kot orodje, s katerim pomagamo vsem zaposlenim uresničiti sanje.«

V posebni izdaji najdete kolumno Tanje Skaza, solastnice podjetja Skaza, ki poudarja, da je največji izziv voditeljstva voditelj sam. Izvršna direktorica Združenja Manager, Saša Mrak, piše o razlikah in komplementarnostih med managementom in voditeljstvom. Redni kolumnist Sveta kapitala, mag. Boštjan J. Turk, tokat piše o voditeljih, ki so nekaj več, in meni, da »pravi voditelji niso vsiljivi ali agresivni. Imajo oster um, a so tudi strastni, čustveno inteligentni, mentalno uravnoteženi in nikoli hladni in preračunljivi.«

V posebni izdaji se Klemen Košir sprašuje o tem, ali hormoni odločajo, kdo izmed nas bo voditelj? Ugotavljamo tudi, da je za razvoj slovenskih podjetij nezadostno vključevanje zaposlenih v inoviranje in naloga vodij je, da sodelavce spodbujajo k prispevanju idej. Podajamo izsledke raziskave z univerze Duke o tem, da so podjetja, imenovana po svojih ustanoviteljih, uspešnejša od drugih.
 
Predstavljamo številne primere uspešnih organizacij. Ste kdaj slišali za podjetje, ki ne želi, da kupujete še več njihovih izdelkov, in ki je že leta 1986 odločilo, da bo odstotek prodaje ali 10 odstotkov dobička namenilo okoljskemu aktivizmu? Poznate koncept etičnih bank, katerih namen je ustvarjanje realne dodane vrednosti in ki dobičke iz poslovanja ne namenjajo za dividende, ampak za povečanje obsega financiranja posojil članom po nižjih obrestnih merah, delovanje banke in njeno nadaljnje širjenje?
 
Slovensko šolstvo je danes kar precej na udaru. A v njem deluje ogromno odličnih ljudi, ki delajo z mladimi, in tudi mladi, ki se dobro znajdejo v tem sistemu. Pri vsem tem je ključna odprta komunikacija, pa tudi dober vodja. Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje - Center, je nedvomno poosebljenje tega.
 
Še več navdihujočih zgodb najdete v posebni izdaji Sveta kapitala, ki izide v časniku Delo v petek, 15. marca 2019.

Ker vam privoščimo dobro branje.

Več iz rubrike

Komentarji: