Svet kapitala: Kdo bo koga v trgovinski vojni ZDA in Kitajske? (VIDEO)

V aktualni številki poslovnega tednika Svet kapitala, ki ga dobite že jutri s časnikom Delo, preberite o trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, čeprav bomo vsi morali stopiti skupaj in nekaj ukreniti pri podnebnih spremembah. Le kdaj bomo lahko skupaj rekli »kocka je padla«?
Fotografija: Kdaj bomo lahko skupaj rekli "Kocka je padla"? Foto: A. S. H.
Odpri galerijo
Kdaj bomo lahko skupaj rekli "Kocka je padla"? Foto: A. S. H.

V tokratni številki Sveta kapitala dopisnica iz ZDA Barbara Kramžar piše o trgovinski vojni ZDA in Kitajske, kakšne so nove razsežnosti dogajanja med obema velesilama, in kakšno vlogo ima pri tem Evropa. Recimo, ob soglasju evropskega parlamenta bodo ZDA močno povečale izvoz govedine v države Evropske unije v okviru obstoječe kvote za tujo govedino.

Pišemo tudi, kako ameriške obale ogrožajo morje. ZDA namreč pričakujejo, da bodo do leta 2040 plačale več kot 400 milijard dolarjev zaradi poplavljanja morja. Za prebivalce številnih obalnih mest je tako prihodnost že tu. Le za primerjavo, sirska begunska kriza je povzročila približno milijon beguncev, ki so prišli v Evropo, kar je 200-krat manj, kot bi jih bilo, če se morje dvigne za dva metra.

Da je Žiga Zois podjetnik nas v šolah ne učijo. Mogoče bi se morali več pogovarjati o neuspehih, tudi v podjetništvu, saj z njimi po mnenju Miroslava Rebernika z Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru nastaja humus, kjer bi lahko uspevala uspešna podjetja, ki bi bolje in hitreje osvajala nove trge.

In druge zgodbe. Več preberite jutri v Svetu kapitala.

Več iz rubrike