Svet kapitala: Kdo bo koga v trgovinski vojni ZDA in Kitajske? (VIDEO)

V aktualni številki poslovnega tednika Svet kapitala, ki ga dobite že jutri s časnikom Delo, preberite o trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, čeprav bomo vsi morali stopiti skupaj in nekaj ukreniti pri podnebnih spremembah. Le kdaj bomo lahko skupaj rekli »kocka je padla«?
Fotografija: Kdaj bomo lahko skupaj rekli "Kocka je padla"? Foto: A. S. H.
Kdaj bomo lahko skupaj rekli "Kocka je padla"? Foto: A. S. H.

V tokratni številki Sveta kapitala dopisnica iz ZDA Barbara Kramžar piše o trgovinski vojni ZDA in Kitajske, kakšne so nove razsežnosti dogajanja med obema velesilama, in kakšno vlogo ima pri tem Evropa. Recimo, ob soglasju evropskega parlamenta bodo ZDA močno povečale izvoz govedine v države Evropske unije v okviru obstoječe kvote za tujo govedino.

Pišemo tudi, kako ameriške obale ogrožajo morje. ZDA namreč pričakujejo, da bodo do leta 2040 plačale več kot 400 milijard dolarjev zaradi poplavljanja morja. Za prebivalce številnih obalnih mest je tako prihodnost že tu. Le za primerjavo, sirska begunska kriza je povzročila približno milijon beguncev, ki so prišli v Evropo, kar je 200-krat manj, kot bi jih bilo, če se morje dvigne za dva metra.

Da je Žiga Zois podjetnik nas v šolah ne učijo. Mogoče bi se morali več pogovarjati o neuspehih, tudi v podjetništvu, saj z njimi po mnenju Miroslava Rebernika z Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru nastaja humus, kjer bi lahko uspevala uspešna podjetja, ki bi bolje in hitreje osvajala nove trge.

In druge zgodbe. Več preberite jutri v Svetu kapitala.

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: