Svet kapitala: Guacamole brez avokada?
O

Kaj imajo skupnega hipsterji, superbowl, pomanjkanje vode v Kaliforniji in narkokarteli? Res je, povezuje jih avokado.
 
Fotografija: Prekletstvo mehiških avokadov. Foto: A. S. H.
Prekletstvo mehiških avokadov. Foto: A. S. H.

V aktualni številki Sveta kapitala, ki ga v roke dobite že jutri skupaj s časnikom Delo, podrobno pišemo o prekletstvu mehiških avokadov. Tam je prav ta zeleni sadež vodilni izvozni produkt, ki neposredno zagotavlja 100.000 delovnih mest, posredno pa še dodatnih 200.000. Povpraševanje po avokadu narašča tudi v Sloveniji, če smo jih še leta 2017 uvozili 371 ton, je lani količina poskočila na 1984 ton. Slastno, bi rekel mimoidoči. A če bi se ustavil, in za hip pomislil koliko vode, gozdov, izkoriščanja naravnih in nenazadnje človeških virov, ter da se je v proizvodnjo in transport pomembno vpletel eden najmočnejših mehiških narkokartelov, bi taisti mimoidoči mogoče rekel drugače. Verjetno pa bi pri vsej zgodbi še najbolj začudeno bi pogledal, če bi vedel, da je na krožnik v mehiški restavraciji dobil avokadovo omako guacamole, kjer ne bi bilo kančka avokada? Ja, neverjetno, a tudi to se dogaja. Preberite več že jutri, v Svetu kapitala.

Pogovarjali smo se tudi s predsednikom uprave Merkurja Blažem Pesjakom, ki verjame, da je Merkur izjemna investicijska priložnost. Kje vidi prednosti in priložnosti, preberite v pogovoru, ki ga je vodila Petra Kovič.

Opažamo trende, ki kažejo, da mladim pri zaposlitvi ni pomemben le denar, a podobne ugotovitve se pojavljajo tudi pri kadrovskem štipendiranju. Ponujamo še pregled podjetij, ki razpisujejo nove kadrovske štipendije. Ste med njimi? Razmišljate o njih? Če ste odgovorili z da, bo petkov Svet kapitala pravo branje za vas.

V kakšnem smislu bi lahko bil finski zaliv kot ljubljanska obvoznica, prav tako preberite jutri v Svetu kapitala. Ker vam privoščimo dobro branje.

Več iz rubrike

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

aktualno

Za državo je ceneje, da samozaposlene ohrani pri poslovnem življenju

Marko Jaklič: Samozaposlenim in malim podjetnikom je potrebno odpisati plačevanje socialnih prispevkov.

aktualno

Ivo Boscarol: Kriza je samo eno obdobje poslovanja

Je trenutna situacija priložnost ali ovira za inovacije? Na to vprašanje so v včerajšnjem spletnem pogovoru v organizaciji Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani govorili Ivo Boscarol (Pipistrel), …

Komentarji: