Svet kapitala: Guacamole brez avokada?

Kaj imajo skupnega hipsterji, superbowl, pomanjkanje vode v Kaliforniji in narkokarteli? Res je, povezuje jih avokado.
 
Fotografija: Prekletstvo mehiških avokadov. Foto: A. S. H.
Odpri galerijo
Prekletstvo mehiških avokadov. Foto: A. S. H.

V aktualni številki Sveta kapitala, ki ga v roke dobite že jutri skupaj s časnikom Delo, podrobno pišemo o prekletstvu mehiških avokadov. Tam je prav ta zeleni sadež vodilni izvozni produkt, ki neposredno zagotavlja 100.000 delovnih mest, posredno pa še dodatnih 200.000. Povpraševanje po avokadu narašča tudi v Sloveniji, če smo jih še leta 2017 uvozili 371 ton, je lani količina poskočila na 1984 ton. Slastno, bi rekel mimoidoči. A če bi se ustavil, in za hip pomislil koliko vode, gozdov, izkoriščanja naravnih in nenazadnje človeških virov, ter da se je v proizvodnjo in transport pomembno vpletel eden najmočnejših mehiških narkokartelov, bi taisti mimoidoči mogoče rekel drugače. Verjetno pa bi pri vsej zgodbi še najbolj začudeno bi pogledal, če bi vedel, da je na krožnik v mehiški restavraciji dobil avokadovo omako guacamole, kjer ne bi bilo kančka avokada? Ja, neverjetno, a tudi to se dogaja. Preberite več že jutri, v Svetu kapitala.

Pogovarjali smo se tudi s predsednikom uprave Merkurja Blažem Pesjakom, ki verjame, da je Merkur izjemna investicijska priložnost. Kje vidi prednosti in priložnosti, preberite v pogovoru, ki ga je vodila Petra Kovič.

Opažamo trende, ki kažejo, da mladim pri zaposlitvi ni pomemben le denar, a podobne ugotovitve se pojavljajo tudi pri kadrovskem štipendiranju. Ponujamo še pregled podjetij, ki razpisujejo nove kadrovske štipendije. Ste med njimi? Razmišljate o njih? Če ste odgovorili z da, bo petkov Svet kapitala pravo branje za vas.

V kakšnem smislu bi lahko bil finski zaliv kot ljubljanska obvoznica, prav tako preberite jutri v Svetu kapitala. Ker vam privoščimo dobro branje.

Več iz rubrike

Rimac Technology bo razvil in proizvedel baterijske sisteme za Skupino BMW

To sodelovanje predstavlja ključni trenutek v rasti podjetja Rimac Technology.

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.