Svet kapitala: Država povečuje svoje izdatke

V aktualni številki poslovnega tednika Svet kapitala smo pod drobnogled vzeli predlog za rebalans proračuna, o katerem bo govora v državnem zboru naslednji teden. Bo sprejet?
Fotografija: Svet kapitala že jutri v vaših rokah. Foto: A. S. H.
Odpri galerijo
Svet kapitala že jutri v vaših rokah. Foto: A. S. H.

S petkovim Delom poleg priloge Vikend dobite tudi mero dobrega branja iz gospodarskega parketa. V Svetu kapitala boste tako lahko že jutri brali o predlogu rebalansa proračuna, ki bo v razpravi naslednji teden. Država predvideva povečanje svojih izdatkov, Klemen Košir pa se sprašuje, ali je to smiselno, saj stanje ne bo rožnato na vekomaj veke. Tudi fiskalni svet opozarja, da se pod površjem v javnih financah kopičijo težave.

Pija Kapitanovič piše o predlogu nove davčne reforme, ki ga je ministrstvo za finance predstavilo ta teden. Ponujajo devet ukrepov za davčno optimizacijo, ki bo razbremenila delo in stisnila kapital. Vpliv bodo tako čutili vsi delovno aktivni ljudje, med njimi pa ne lastniki nepremičnin, saj davka o nepremičninah zdaj še ni pričakovati.

Svet kapitala skupaj z Delom začenja tudi novo projekt Mobilnost, kjer bomo ogdovarjali na aktualna ekološka vprašanja in se spoprijemali z njihovimi boljšimi alternativami. Tokrat smo naredili pregled v Sloveniji - samovozeča vozila, izpusti ogljika, javni prevoz in izposoja avtomobila. Sprašujemo se, ali smo zapeljali v slepo ulico, če ja, kje lahko odvijemo v novo smer?

Pogledali smo tudi delovne prostore, pisarne in skupne prostore, kako v njem regulirati svetlobo in zrak, tako, da bo vsem prav? Težko, a se da. Sprašujemo se tudi, kdo sploh želi delati v nočni izmeni. Ugotavljamo, da redko kdo. Delež zaposlenih, ki elajo ponoči, v zadnjih dveh letih zaradi povečane proizvodnje narašča.

In druge zgodbe, v Svetu kapitala.

Ker vam privoščimo dobro branje!
 

Več iz rubrike

aktualno

Air France bo število zaposlenih zmanjšal za skoraj 7600

Francoski letalski prevoznik Air France bo število zaposlenih na ravni skupine zmanjšal za 7580, so danes sporočili iz družbe.

aktualno

Sloveniji opomin glede pranja denarja, ponarejanja in zaščite evra

Evropska komisija je objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

aktualno

Krizno spreminjanje nakupovalnih navad je velika podjetniška priložnost

Spremembe nakupovalnih navad niso težave, temveč priložnost za prilagoditev poslovnega modela in čas za vpeljavo novih rešitev v podjetje.

aktualno

Hrana se je podražila

Svetovne cene hrane so se junija povišale prvič od začetka leta, kaže poročilo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Komentarji: