Študirajte bridž na Univerzi v Ljubljani

Bridž je olimpijski šport in v številnih evropskih državah del izobraževanja, v prihajajočem študijskem letu ga bodo poučevali tudi na ljubljanski univerzi.
Fotografija: Bridž spodbuja analitično in strateško razmišljanje, študentje pa se bodo spontano učili tudi razumevanja, spoštovanja in timskega dela. FOTO: Suhadolnik Jože
Odpri galerijo
Bridž spodbuja analitično in strateško razmišljanje, študentje pa se bodo spontano učili tudi razumevanja, spoštovanja in timskega dela. FOTO: Suhadolnik Jože

Bridž spodbuja analitično in strateško razmišljanje, študentje pa se bodo spontano učili tudi razumevanja, spoštovanja in timskega dela.

Študentje bodo tako kmalu spoznali, da je predstava, da bridž igrajo le stare angleške gospe ob popoldanskem čaju, zmotna, obljubljajo na ljubljanski univerzi.

Na voljo bo 32 mest, obštudijska dejavnost pa bo študentom prinesla tri kreditne točke. Igra, za katero so potrebni le štirje igralci in paket klasičnih kart, velja za "najboljšo miselno igro, ki jo je izumil človek", ob tem navajajo na univerzi.

Kot poudarjajo, je bridž preprosta in zabavna igra, če se je posameznik loti resno, pa se spremeni v "zahtevno dogodivščino, v kateri zmagujejo znanje, koncentracija, usklajenost s partnerjem, pa tudi kreativnost".

Igre zaradi kompleksnosti ne moremo nikoli spoznati do konca, a v osnovi sestoji iz dveh delov. Prvi del je licitacija, proces, v katerem se partnerja s pomočjo licitacijskih kartončkov obveščata, kakšne karte imata. Skupaj določita, kaj bo adut in koliko vzetkov lahko naredita. Drugi del je izvajanje, v katerem izvajalec poskuša doseči vsaj toliko vzetkov kot sta jih s partnerjem napovedala.

Možnih je 35 različnih iger, ki se razlikujejo v tem, ali so adutne ali brezadutne, in v samem nivoju igre.

Sicer pa bridž med drugim spodbuja sodelovanje med partnerjema, učenje, izboljšuje koncentracijo in spomin ter zato ostaja večen intelektualni izziv.

Kot še zagotavljajo na ljubljanski univerzi, lahko bodoči tečajniki računajo, da bodo bridž igrali še naslednjih 50 let, a se ga ne bodo naučili do konca, niti se ga ne bodo naveličali.

V zimskem semestru se bodo tako najprej naučili osnov, ki jim bodo omogočile, da se bodo lahko udeležili klubskih turnirjev, ki jih prireja 11 klubov po vsej Sloveniji in kasneje tudi državnih prvenstev. Letos tako denimo Bridž zveza Slovenije na svetovno odprto mladinsko prvenstvo v Italiji pošilja svoje moštvo, njegovi začetki pa segajo na tečaj, ki je potekal na Univerzi v Ljubljani.

Več iz rubrike