Strožje preverjanje za večjo varnost spletnega nakupovanja v EU

Evropska komisija je danes sprejela pravila za večjo varnost elektronskih plačil v trgovinah in prek spleta. Tako za opravljanje plačil v večini primerov ne bo več zadostovala zgolj predložitev gesla ali podrobnosti s kreditne kartice, potrebni bodo dodatni varnostni elementi, pojasnjujejo v Bruslju.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Nova pravila potrošnikom omogočajo uporabo inovativnih storitev, ki jih ponujajo tretje osebe, znane tudi kot podjetja za storitve finančne tehnologije, obenem pa ohranjajo rigorozne zahteve o varstvu podatkov in varnosti za potrošnike in podjetja v EU. Mednje spadajo plačilne rešitve in orodja za upravljanje osebnih financ z združevanjem informacij z različnih računov, navajajo v Bruslju.

S tem se izvaja nedavno revidirana direktiva EU o plačilnih storitvah, namenjena posodobitvi evropskih plačilnih storitev, da se ohrani korak s tem hitro razvijajočem se trgom in omogoči razcvet evropskega trga e-poslovanja. Nove standarde je pripravil Evropski bančni organ (Eba) v sodelovanju z Evropsko centralno banko (ECB).

Eden izmed ključnih ciljev revidirane direktive je okrepitev varnosti elektronskih plačil in zaupanja vanje. V skladu z direktivo morajo tako ponudniki plačilnih storitev razviti močno avtentikacijo stranke - pred izvedbo plačila bo tako zahtevana kombinacija najmanj dveh neodvisnih elementov, ki sta lahko bodisi fizičen predmet, na primer kartica ali mobilni telefon, in geslo ali biometrični podatek, kot so na primer prstni odtisi.

Revidirana direktiva o plačilnih storitvah vzpostavlja tudi okvir za nove storitve, povezane s plačilnimi računi potrošnikov, kot so tako imenovane storitve odreditve plačil in zagotavljanja informacij o računih. Te storitve so v številnih državah EU že na voljo, po zaslugi navedene direktive pa jih bodo lahko uporabljali potrošniki po vsej EU, pri čemer bodo zanje veljale stroge varnostne zahteve. Pravila opredeljujejo zahteve za skupne in varne standarde komuniciranja med bankami in podjetji za storitve finančne tehnologije.

Evropska potrošniška organizacija Beuc je sicer do novih pravil kritična. "Ti varnostni standardi so kot švicarski sir. Na zunaj so morda videti dobro, navznoter pa je veliko lukenj," je opozorila generalna direktorica organizacije Monique Goyens.

Tako na primer transakcije pod 30 evrov ne bodo zavezane k dodatnim preverjanjem pristnosti kupca. Prav tako je Beuc kritičen do določil, ki urejajo, kakšen dostop ima tretja stranka do bančnega profila kupca. Zavzemajo se, da bi vzpostavili ločeno enotno vmesno stran, ki bi povezovala banke in izvajalce plačil, kjer bi lahko prodajalci dostopali le do nujnih informacij o kupčevem računu.

Več iz rubrike

aktualno

Nissan: Do leta 2030 23 novih elektrificiranih modelov

Vizija podpira načrt podjetja, da bodo do sredine stoletja ogljično nevtralni vsi njihovi izdelki v celotnem življenjskem krogu.

aktualno

Izvršni direktor Twitterja odstopil, delnice navzgor

Na mesto izvršnega direktorja omrežja Twitter, ki ga je leta 2006 soustanovil Jack Dorsey, je imenovan sedanji tehnični direktor Parag Agrawal.

aktualno

Turistični sektor zaradi pandemije letos ob 1789 milijard evrov

Svetovna turistična organizacija pojasnjuje, da je okrevanje sektorja še vedno krhko in počasno.

aktualno

Indijsko podjetje v zgolj šestih mesecih do milijarde dolarjev

Indijsko zagonsko podjetje, ki je najhitreje doseglo milijardo dolarjev in s tem dobilo status samoroga, je po besedah ustanovitelja že dobičkonosno.

Komentarji: