Stroški za klice v tujino bodo minimalizirani

Po odpravi stroškov gostovanj bodo za državljane EU kmalu postale preteklost tudi visoke cene za telefonske klice v katero od tujih držav članic. Pogajalci Evropskega parlamenta, držav članic in Evropske komisije so dosegli političen dogovor, po katerem bodo stroški takšnih pogovorov omejeni na 19 centov na minuto.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

"Dogovorili smo se, da operaterji ne bodo mogli zaračunavati dodatnih stroškov uporabnikom, če bodo iz svoje domače države telefonirali ali poslali kratko sporočilo sms prek mobilnega ali fiksnega telefona v drugo državo članico EU," je pojasnil Pilar del Castillo, ki se je pogajal v imenu Evropskega parlamenta. Odpravi pribitkov na cene klicev v tujino je nasprotovala vrsta držav članic, v katerih so telekomunikacijski operaterji v delni ali popolni lasti države.

Za poslano kratko sporočilo sms bodo smeli operaterji zaračunati največ šest centov brez davka na dodano vrednost. Poleg tega so se dogovorili o spodbudah za hitrejši internet. V primeru nevarnih dogodkov, kot so terorizem in naravne nesreče, pa naj bi uporabniki na svoje mobilne telefone prejeli opozorilo, so sporočili iz Evropske komisije in parlamenta.

Dogovor poleg tega določa, da bodo do leta 2020 na voljo frekvence za omrežje pete generacije mobilne telefonije (5G). Države članice naj bi ustrezne spektre dodelile telekomunikacijskim operaterjem za 20 let. Takšno obdobje naj bi podjetjem zagotavljalo veliko varnost za investicije.

Več iz rubrike