Stroški dela v zadnjem četrtletju višji

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v Sloveniji v zadnjem četrtletju lanskega leta po začasnih podatkih povprečno za 6,2 odstotka višji kot pred letom dni. Od tega so se plače za dejansko opravljeno delovno uro v istem obdobju zvišale za 6,1 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se na letni ravni najizraziteje znižali v drugih dejavnostih, kjer so upadli za 5,1 odstotka, in v dejavnosti poslovanja z nepremičninami, kjer so bili nižji za 4,8 odstotka.

Na letni ravni so se najizraziteje zvišali v kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribištvu ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, saj so v obeh narasli za 11,4 odstotka.

Ob tem je državni statistični urad postregel še s podatki za EU za tretje četrtletje, v katerem so bili stroški za dejansko opravljeno uro na letni ravni v povprečju višji za 1,8 odstotka.

Zvišanje stroškov dela za opravljeno delovno uro je bilo najizrazitejše v Romuniji (za 14,6 odstotka) in v Bolgariji (za 8,1 odstotka), medtem ko so bili v Sloveniji po podatkih Eurostata višji za 3,1 odstotka.

Več iz rubrike