Stopnja digitalizacije Slovenije nad povprečjem

Slovenija se je na Microsoftovem seznamu znašla na sedmem mestu, za hitrejši razvoj pa mora po mnenju strokovnjakov postoriti še precej.
Fotografija: Foto: Depositphotos
Odpri galerijo
Foto: Depositphotos

Microsoft je zasnoval indeks Digital Futures, da bi izmeril 'digitalni utrip' 16 evropskih držav, vključno s Slovenijo.

Podatkovni model, ki prikazuje digitalni razvoj z uporabo 55 kazalnikov iz zaupanja vrednih javnih virov podatkov , kot so Evropska komisija, Evropska investicijska banka, Eurofound, UNESCO, Svetovna banka, OECD, Svetovna trgovinska organizacija in Združene države Amerike. Narodi, vključuje podatke za države srednje in vzhodne Evrope (Estonija, Češka, Hrvaška, Grčija, Romunija, Rusija, Poljska, Madžarska, Malta, Slovenija in Srbija) in izbrane zahodnoevropske države, ki po različnih poročilih veljajo za vodilne v področje digitalizacije.

image_alt
V času digitalizacije morajo podjetja pokazati človeškost

Skupna stopnja digitalnega razvoja sedem odstotkov nad povprečjem

Indeks razkriva trenutno stopnjo digitalizacije države, hkrati pa zaznava najuspešnejša področja, pa tudi področja, ki jim mora država nameniti več pozornosti za pospešitev digitalne preobrazbe.

Slovenija se je sicer znašla na sedmem mestu in nekoliko nad povprečjem Srednje in Vzhodne Evrope, vseeno pa je po mnenju strokovnjakov še veliko prostora za izboljšave.

Na prvem mestu je Finska, sledita ji Švedska in Danska, za Slovenijo pa se uvrščajo Portugalska, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija, Hrvaška, Srbija, Rusija in na zadnjem mestu Grčija.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Podpovprečen delež IKT strokovnjakov

Digitalizacija je prikazana skozi pet kategorij digitalnega razvoja: digitalno poslovanje, digitalna vlada in javni sektor, digitalna infrastruktura, digitalni sektor in človeški kapital.

Slovenija je dosegla 107 točk, kar je sedem točk nad povprečjem. Za primerjavo prva trojica na lestvici od povprečja Srednje in Vzhodne Evrope odstopa za približno 60 točk. Južna soseda Hrvaška je dosegla 91 točk, Srbija 85, Grčija, ki je na zadnjem mestu pa 83 točk.

Slovenija sicer beleži dobre rezultate pri digitalizaciji izobraževanja, človeških virih, vlaganjih podjetij v raziskave in razvoj ter digitalni konkurenčnosti podjetij, navaja STA.

Za zmanjšanje zaostanka za digitalno najrazvitejšimi državami mora Slovenija več pozornosti nameniti digitalizaciji javnih storitev, razvoju digitalnega sektorja in infrastrukture ter spodbujanju prožnejših načinov dela, je razvidno iz novega Microsoftovega indeksa digital Futures. Hkrati je treba narediti korake, da bi več ljudi, predvsem žensk, navdušili za poklicno pot v tehnologiji, saj ima Slovenija podpovprečen delež IKT strokovnjakov v primerjavi z državami Srednje in Vzhodne Evrope, menijo poznavalci.

image_alt
»Kako do out-of-the box idej?«

Rezultati Indeksa digitalne prihodnosti za Slovenijo po kategorijah

Slovenija se lahko na nekaterih področjih primerja tudi z najbolj digitalno razvitimi evropskimi državami. Največ točk, 128, kar je 28 točk nad povprečjem, je dosegla v kategoriji Digitalna vlada in javni sektor. Najpomembnejša prioriteta Slovenije za dohitevanje vodilnih digitalnih držav je pospešena digitalizacija javnih storitev. Ta proces lahko namreč poveča učinkovitost javnega sektorja in hkrati spodbudi državljane k večji uporabi digitalnih tehnologij in s tem krepi njihove digitalne kompetence.

V kategoriji Človeški viri ima Slovenija 115 točk. Slovenska podjetja zaposlujejo manj IKT strokovnjakov, predvsem zaradi podpovprečnega deleža diplomantov, ki so študirali IKT poklice. Za premostitev vrzeli med potrebami podjetij in razmerami na trgu dela mora Slovenija povečati število diplomantov IKT in navdušiti več žensk za IKT kariere. Prav tako je treba narediti več za krepitev možnosti vseživljenjskega učenja, preusposabljanja in učenja na delovnem mestu.

V kategoriji Digitalna infrastruktura je Slovenija dosegla 102 točki. Slovenci sodimo med nadpovprečne uporabnike interneta in pametnih telefonov v regiji, vendar pa država zaostaja pri razvoju digitalne infrastrukture. Kazalnik povezljivosti, ki združuje podatke o številu naročnikov fiksnega širokopasovnega dostopa, pokritosti 4G ter povprečno hitrost fiksnih in mobilnih internetnih povezav, zaostaja za povprečjem srednje in vzhodne Evrope za 14 odstotkov. 

Strokovnjaki menijo, da bi lahko pospešene naložbe v digitalno infrastrukturo dodatno spodbudile aktivno digitalno državljanstvo in s tem povezane gospodarske in družbene koristi.

V kategoriji Digitalni sektor država dosega 96 točk. Pri Microsoftu kot pomembno priložnost vidijo krepitev start-up sektorja, kjer je Slovenija uspešna po številu zagonskih podjetij in ustvarjanja digitalnih sredstev, manj uspešna pa pri privabljanju naložb skladov tveganega kapitala.

image_alt
Vse bolj se digitalizirajo tudi starejše generacije

Več iz rubrike